Когато медиите замълчат

Когато медиите замълчат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.04.2024
  • Сподели:

"Слушах с интерес какво се обяснява кой къде бил ходил, по кои централи. Не мога да разбера – при Борисов в централата съм ходил, но сме ходили с Христо Иванов заедно.

 

 

Специално за „Дневник“ (б.р. – медията, която е собственост на сенчестия бизнесмен Иво Прокопиев) – и те имат интересни въпроси, ще кажа – с Прокопиев сме били при Борисов заедно. С всички тези хора съм бил навсякъде заедно. Не мога да разбера как се събудиха днес и казаха: „Той е зло".

Е, те със злото ли живяха 9 месеца? В много близки отношения.“ Тези думи на председателя на ДПС Делян Пеевски дойдоха в четвъртък преди обед в отговор на доста истеричното изявление на отиващия си премиер Николай Денков.

В програмно интервю за последно като министър-председател в социалните мрежи, академикът обясни, че в деня преди сглобката да се разглоби, Пеевски бил в централата на ГЕРБ и с това си твърдение се опита да обясни защо ПП-ДБ взривиха преговорите за ротацията.

В резултат на инсинуацията му дойде разкритието, направено от Пеевски и потвърдено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в централата на ГЕРБ са идвали както лидерите на ПП-ДБ, така и олигарха Иво Прокопиев.

И тук идва оглушителното мълчание на медиите, които рязко решиха да заличат факта за посещенията на Прокопиев и дясната му ръка Захов, които се оказва, че не просто са посещавали централата на ГЕРБ, но са били на една маса с лидера на ДПС Делян Пеевски. Същият човек, когото години наред се опитваха да демонизират през медиите си.

Това е новина, която в друга държава, всички медии – стига, разбира се, да нямат олигархична зависимост, не просто щяха да разпространят мигновено, но и да зададат различни въпроси. Като например в каква роля Прокопиев е бил в компанията на Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Ноторно известно е, че от години Иво Прокопиев участва активно, но задкулисно в политическия сектор на страната и ефемистично може да се каже, че е един от идеолозите на "Да, България" – партията на Христо Иванов, за която "съдебната реформа" бе най-важното в отиващия се парламент.

Но "реформа", в която те да инсталират своите хора по върховете на Темида, за да контролират съдебната система. Извън "Капитал" и "Дневник" бизнесът на Иво Прокопиев е свързан основно със зелената енергия.

Но и с продуциране на политически проекти и НПО-та, които след това да ползва за обществен натиск и за поставяне на "правилните" хора на правилните места. Тези въпроси обаче липсват, както оглушително всъщност липсва и самата новина.

А тази липса е крещящо доказателство за проблемите, които държат в плен медийния сектор в страната. И за тревожната констатация, че явно някой в държавата има магическа гума, с която спокойно може да трие неудобни имена от публичните изявления на политиците. Кой е той, с огромна доза сигурност вече знаем. След като именно неговото име изчезна от материалите и репортажите за срещите в централите на ГЕРБ.

И тук е моментът да напомним още един интересен публичен факт, който години наред също не намираше място в мейнстрийма на националните медии. Това са стенограмите от т.нар. „АРГОгейт“, в които подробно бяха описани тайните сбирки на Иво Прокопиев с политици, журналисти и представители уж на НПО сектора, чрез които реално той създаде машина за овладяване на държавата очевидно в своя полза.

От същите тези стенограми стана ясно, че за Прокопиев и медиите, над които той упражнява влияние, важни са не фактите и истинските новини, а какво искат да кажат участниците във въпросните срещи.

„Следва уикенд, темата е тази (бел.р. в конкретния случай кандидата за президент, издигнат по идея и с дейната подкрепа на участниците в сбирката), няма никакво съмнение – ще има много участия, дайте да определим още хора, да участват на много места и да кажем ние каквото искаме, а не да ни фреймват (бел.р. от английски - ограничават) в чужда адженда (бел.р. дневен ред). Има мейнстрийм…те трябва да знаят кого питат и какво трябва“.

Е, в случая може да се добави и още нещо – явно има инструмент, чрез който не просто да се спускат говорители, опорки и теми към мейнстрийма, но и да се трият неудобните за олигархията изказвания на различни публични фигури.

И докато медиите оглушително мълчат, все пак има лъч надежда. И това е фактът, че Делян Пеевски в последните месеци много ясно и последователно посочва и напомня за разговори, поети ангажименти и проблеми с колегите си политици в парламента, с които заедно ремонтираха конституцията, за да се проправи пътя на съдебната реформа.

И явно както дейно работи в полза на държавата, той няма никакъв проблем да нарича нещата с истинските им имена. И да разказва за събития, които видимо много тревожат свикналите да живеят в сенките олигарси... . И още по- важно, да бъде спирачка за техните задкулисни опити да овладеят напълно държавата.

 

Станете почитател на Класа