Учени: Задръстванията разрушават здравето на шофьорите

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Задръстванията и агресивното поведение на пътя разрушава здравето на шофьорите. До този извод са достигнали учени от университета в Съсекс, под ръководството на проф. Луис. Те са направили експеримент, при който на 30 доброволци са измерили пулсът и реакцията на кожата /EDR/ по време на пътуване в обществен транспорт и като шофьори. Резултатите са показали, че при избора на обществения транспорт, нивото на стрес е било средно с около 33% по-нисък, отколкото като активен участник в движението. Освен това, девет от десет доброволци са признали, че зад волана са много натоварени психически, пише The Daily Telegraph.

Според изследователите, стресът, който преживяват водачите на автомобили, бавно, но сигурно подкопават здравето им и може да има дълготрайни физически и психически последствия. Според д-р Луис, известен психолог и телевизионен водещ има три основни фактора, които превръщат карането на кола в мъчително занимание. Първият е, че зад волана мозъкът работи под напрежение. Втората причина са задръстванията, които предизвикват стрес и третата е, че шофьорът се ядосва за "загубеното време по време на престоя".
Изследователите се надяват, че резултатите от техните изследвания ще накарат собствениците на автомобили да преминат на градски транспорт, което, несъмнено, ще им се отрази добре на здравето. "Изследването вече показа, че 1/5 част от автомобилистите вече са готови да сменят "железния кон" на обществен транспорт, сочи изследването.
/ВН/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа