Търсят нов изпълнител на ломската дига

Лом /КРОСС/ Започва нова процедура за избор на строител на кейовата стена в Лом. Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече подготвят търга. Ако условията позволяват, до следващото лято защитното съоръжение ще е готово, предаде Монт прес. За довършване на 800-метровата кейова стена и брегоукрепването на Дунав в Лом бяха отпуснати 4 361 214 лв. от бюджета на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с решение от 7 септември. Това стана след щателна проверка на построеното досега и направените разходи. Довършването на дигата в срок е изключително важно, тъй като това е условие Лом да изпълни друг проект - за изграждането на Дунавския парк. Той е финансиран от програмата "Регионално развитие" и е на стойност 8 млн. лева, заяви депутатът Димитър Аврамов.
Работата по проекта за изграждане на кейовата стена започна след наводнението през 2006 г. Първоначално финансирането било по "Бедствия и аварии". Продължено е с пари от капиталовите разходи на строителното министерство, подчерта депутатът. За строежа има сключени два договора, уточни той. Първият е от 22 декември 2006 г. за 7 807 563 лв. Строежът е спрян на 27 март 2008 г. поради съществени изменения и допълнения в проекта и временно спиране на финансирането. На 27 февруари 2009 г. е сключен нов договор за 4 665 347 лв., в който са добавени непланирани дейности. Те били наложителни, но и цените били многократно завишени спрямо предвидените в обществената поръчка. Строежът отново е спрян на 26 август миналата година поради липса на средства и многото констатирани нарушения, припомни Аврамов. До момента по двата договора е разплатено извършено строителство за 4 750 138 лв., има и неразплатени разходи, а дължимата сума е между 2,5 и 3 млн. лв. и не е уточнена, информира още народният представител.
Сега проектът за кейовата стена е актуализиран със средства от бюджета на общината. На сесия е решено, да бъдат отпуснати 18 хиляди лв. за тази дейност. Така отпаднали предвидените първоначално ефектни осветления, прозрачният парапет също, тъй като няма как да бъдат финансирани от фонд "Бедствия и аварии", информира областният управител Ивайло Петров. С обновения проект обаче е решен въпросът с тринайсетте колектора за отпадни води, които се изливат в Дунав, допълни той.
Категоричното мнение на регионалното министерство е, двата договора да бъдат прекратени и да има нов изпълнител на обекта, подчерта Аврамов. Ще бъде обявена нова процедура и досегашният строител фирма "Росилекс" ще бъде сменен. Надявам се да бъдат предприети максимално бързо необходимите мерки и обектът да бъде завършен в най-кратък срок, категоричен бе Димитър Аврамов.
Община Лом подготвя нов проект по ОП "Регионално развитие" за продължаването на кейовата стена със 150 м и в извънградската зона. Така населението и градът ще бъдат максимално защитени от високи води на Дунав, коментира депутатът.


/ДК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа