Павилиони вместо сергии

Павилиони с единна визия ще заменят сергиите по тротоарите в "Слънчев бряг-изток" още това лято. Това стана ясно след представянето на проекта за визия и поставяне на преместваеми обекти в курорта Слънчев бряг, което направи министърът на туризма Николина Ангелкова.
Монтирането на новите обекти ще започне веднага след одобряване на схемата за разполагането им и когато времето позволи, но преди да бъдат преустановени строително-монтажните дейности в курорта. Целта на проекта е да се създаде единна визия на тази част от Слънчев бряг, която е под управлението на акционерното дружество, както и за морските плажове, а след време може да стане факт и за цялата му територия. Ангелкова съобщи, че концесионерите на морски плажове сами ще реализират тази визия според договорите, които са сключили, като обектите, които са в заварено положение, също ще бъдат сменени след приключване на договорите им.
Ангелкова коментира, че търговията по тротоарите в Слънчев бряг ще бъде преустановена и подчерта, че тротоарните сергии ще бъдат премахнати и ще се упражнява изключително завишен контрол върху тази дейност. Министърът обърна внимание, че в договорите за наем, които „Слънчев бряг" АД подписва за преместваемите обекти, ще се включва клауза, според която при 3 нарушения за „разхождащи се щендери" договорът ще се прекратява.
Министърът на туризма допълни, че визия за всички курорти може да влезе в сила, след като бъде приета втората част от промените в Закона за туризма.
Ръководителят на работната група, която работи по проекта за идейната визия на курорта - арх. Искра Джахова съобщи, че павилионите ще бъдат в синьо и бяло като типични летни цветове. Архитектът представи материалите, от които ще са разработени. По думите й те са устойчиви на въздействието на морския въздух и вятъра. Изпълнителният директор на „Слънчев бряг", АД Златко Димитров коментира, че в схемата ще бъдат заложени не само търговски обекти, но и места за атракциони, а разположението им ще бъде съгласувано с институциите и граничещите частни собственици.
По време на пресконференцията бе отчетено, че 2017 г. е била изключително успешна за българския туризъм. Само за първите 11 месеца чуждестранните туристи са били близо 8,5 млн. чуждестранни туристи. Слънчев бряг заема най-голям дял от тази статистика. В курорта са реализирани над 5 млн. нощувки, а приходите само от тях са близо 260 млн. лв. Общо приходите от нощувки и всички други дейности, свързани пряко и непряко с туризма в курорта, могат да се определят приблизително на 1 млрд. лв.

Станете почитател на Класа