МВР няма право да ни следи през телефона за карантина

Съдиите от КС порязаха службите, БСП атакуваха промените в Закона за електронните съобщения

 

 

Конституционният съд (КС) отмени въведената заради епидемията от COVID-19 възможност на службите да проследяват телефоните на хора, които не спазват задължителната карантина и изолация. Решението е взето с 10 гласа, а на особено мнение са останали Павлина Панова и Анастас Анастасов, пише правният сайт "Лекс". 

 

МВР няма право да ни следи през телефона за карантина

 

Скоро след обявяването на извънредното положение бяха направени промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които (в чл. 251б) беше предвидено, че данните с които се установяват ползваните клетки от мобилните телефони трябва да се пазят 6 месеца и „за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение“.

Право да искат справка за тях беше дадено на Главна дирекция „Национална полиция“, Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на МВР. Достъпът им се предоставя незабавно, а те след това трябва да уведомят председателя на съответния районен съд. Той пък пост фактум трябва с разпореждане да потвърди извършените действия. Ако обаче откаже да го направи, данните за клетките, през които е минал мобилният телефон на поставения под карантина, трябва да бъдат унищожени.

Измененията в ЗЕС бяха атакувани в КС от депутати от БСП. В искането си те изтъкнаха, че се въвежда ограничение на правото на личен живот на гражданите и на тайната на кореспонденцията на широк кръг лица. Освен това то се разпростира върху дълъг период – 6 месеца, който не е ограничен за времето на извънредното положение. Освен това депутатите посочиха като проблем, че това се случва при липса на истински ефективен съдебен контрол, тъй като разрешението са достъп не се дава предварително, а след получаването на данните. Липсата на предварителен съдебен контрол „възпрепятства осъществяването на казуистична преценка на необходимия баланс, разбиран като дейност по анализ и оценка, която се извършва случай по случай и се утвърждава като подход на съдилищата, които са точният форум за разрешаване на колизия между права“, се посочва в искането.

Всичко това според депутатите от БСП прави проследяването на телефоните на поставените под карантина и изолация непропорционална мярка.

Мотивите се чакат до края на деня.

Станете почитател на Класа