Индия загуби връзка с космическата си сонда

Индия загуби контакта с космическата си сонда – първата от този род, която Делхи изведе тържествено през октомври м.г. Това предаде АФП, като се позовава на Индийската космическа агенция.
В петък вечерта бе загубена радио връзката от DSN (Дийп Спейс Нетуърк - межуднародна мрежа от параболични антени, позволяваща комуникацията с междупланетните сонди) в Бялалу, на около 40 км от Бангалор, се посочва в съобщението на агенцията. Учените анализират данните, за да установят в какво състояние се намират системите на сондата. Това е първата загуба на контакт със сондата, която бе сполетяна от доста неблагополучия през годината.
Сондата кацна на Луната на 14 ноември, което е голямо постижение за индийската космическа програма от началото й през 1963 г. Мисията на стойност 80 милиона долара започна на 22 октомври с изстрелването на Чандраян-1 - необитаем спътник, който обикаля няколко дни около Земята, преди да навлезе в лунното пространство на 4 ноември. Той се стабилизира на 385 000 км от земното кълбо, след което изпрати сондата със задачата да извърши първи тестове на повърхността на Луната. Това прилуняване, утвърдило участието на Индия в космическата надпревара с конкурентите й Япония и Китай, бе определено като първи етап от извеждането на необитаем лунен кораб към 2012 г. Индия възнамерява да изпрати спътници за изучаване на Марс и Венера.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа