553 щатни бройки ще бъдат съкратени в Агенция „Митници“

553 щатни бройки ще бъдат съкратени в Агенция "Митници" след обсъдените структурни промени между директорът на агенцията Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков, предаде репортер на БГНЕС.
Днес в Министерството на финансите двамата държавни мъже обявиха публично, че броят на митниците се редуцира от 17 на 9, разкриват се 19 митнически бюра, като с новосъздадените броят им става 39, закриват се 7 митнически пункта като броят на пунктовете след реформата е 34. Запазват се петте регионални митнически дирекции, а се закриват Митница София, Митница Аерогара София, Митница Благоевград, Митница Кюстендил, Митница Перник, Митница Кулата, Митница Калотина, Митница Добрич, Митница Видин и Митница Силистра. Ще бъдат съкратени 10 началници на митници, 14 заместник-началници на митници, 76 началници на отдели и 19 началници на митнически бюра и 7 началници на митнически пунктове или общо 126 души от ръководния състав.
"Повод за структурните промени е фактът, че митниците излизат в изследванията винаги като едно от най-корумпираните институции в държавата", заяви финансовият министър Симеон Дянков. Две са целите на реформата, добави той. Да се повиши събираемостта на акцизите и ДДС и да се намали корупцията. Министърът говори за една по-малка, по-добре организирана и с по-добре платени служители Агенция "Митници". Той заяви също, че всички спестявания на разходите отново ще се върнат в агенцията за стимулиране на служителите. На въпрос как ще върви изчистването на системата от корумпираните, Ваньо Танов заяви, че ще се правят тестове на четири нива за служителите, за да могат "тези с цветисти имена да излязат от системата по един легален начин", каза Ваньо Танов. За добросъвестните служители ще има и допълнителни бонуси на основата на разкрити от тях укрити приходи за държавата. Ваньо Танов се похвали, че за месец август има с 90 млн. лева повече приходи от акцизи в сравнение с август месец на 2008 година.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа