Разширяват се функциите и задачите на митническата администрация

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници”, с които се разширяват функциите и задачи, осъществявани от митническата администрация, предаде репортер на БГНЕС.
Оптимизират се и съществуващите дейности във ведомството. Целта е засилване на митническия контрол и борбата с нарушенията на митническото и акцизното законодателство и предприемането на ефективни действия за повишаване събираемостта на публичните държавни вземания.
Новите функции са свързани с последните изменения в Закона за пътищата, които предвиждат служителите на агенцията да контролират общата маса, осовото натоварване и габаритите на пътните превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове. Митничарите ще контролират превозвачите и за спазването на маршрутите от тях при влизане и излизане от страната. Досега с това се занимаваше Управление „Пътни такси и разрешителни” към Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ).
Разширяването на дейността на митническата администрация изисква осигуряване на необходимия административен капацитет. Поради това щатното разписание на Агенция „Митници” ще бъде увеличено от 3705 на 4003 души. Нарастването на числеността и издръжката на служителите е за сметка на Управление „Пътни такси и разрешителни” в НАПИ.
С цел повишаване на квалификацията на служителите в Агенция „Митници” и подобряване на административния капацитет, новоназначените експерти в специализираната администрация задължително ще преминат базов курс за обучение на митнически инспектори в дирекция „Национален учебен център”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа