Депутатите се въздържат да намалят ДДС за учебниците

Народните представители-членове на Парламентарната комисия по образование не подкрепиха предложението на петима сини депутати за промяна в Закона за ДДС състояща се в намаляване на ДДС върху учебниците до 7 %, предаде репортер на БГНЕС.
Подкрепа за предложението на сините оказа само червеният депутат проф. Андрей Пантев. Въпреки, че всичките народни представители устно дават подкрепата си за „синята” идея, те изискват първо да получат задълбочен анализ и финансова обосновка относно влиянието й върху държавния бюджет. Предложението не срещна и подкрепата на финансовия министър Симеон Дянков и просветния министър Йорданка Фандъкова, в чиито писма до комисията за изказани отрицателни становища. Позицията на Дяков, че политиката на Министерството на финансите е насочена към единна ставка беше определена от червения депутат Ивелин Николов като проява на „закостенялост и чиновническо мислене”.
Един от вносителите на предложението Веселин Методиев приложи аргументи, че в условие на криза чрез намаляването на ставката, ще бъдат подпомогнати десетки български семейства и не се намалява рязко приходната част на бюджета. „Не е вярно, че всички предложения за намаляване на ДДС са популизъм”, коментира той. Методиев обаче, срещна съпротива, макар и с вот въздържане от депутатът от ДПС Лютви Местан, според когото, вносителят е знаел, че този законопроект няма да мине. „Поражда се съмнение, че искат да се извлекат и теснопартийни дивиденти по една толкова чувствителна тема”, смята Местан, чиито вот беше породен от факта, че той самият е имал възможност да прокара закона, и ако го направи сега, „ще звучи популистки”.
Местан смята, че държавата разполага и с други инструменти, за да приоритизира политиките си в образованието и здравеопазването.
Зам.-председателят на Народното събрание Атанас Семов запита „колко струва онази модерна държава, на която приходната част зависи от облагането на учебниците и лекарствата от първа необходимост. ГЕРБ се въздържа от вот, а АТАКА го подкрепят.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа