„Такса спокойствие” събирали братя Галеви

1500 лева месечно „такса спокойствие” са искали братя Галеви от собственик на таксиметрова фирма в Дупница. Това съобщи в съдебна зала свидетелят Пламен Миланов, собственик на фирмата, предаде репортер на БГНЕС.
Таксата е била плащана в продължение на близо три години – от 2003 до края на 2006 година. В края на 2006 година Пламен Миланов придобива и втора таксиметрова фирма. В края на февруари – началото на март 2007 година Миланов е привикан на среща с Пламен Галев. По време на срещата Галев е поискал 50% от месечната печалба на двете фирми, както и 50% от собствеността на фирмите. Бил е и определен съдружник на Миланов – Апостол Чакалов. Пламен Миланов има предявен граждански иск срещу подсъдимите по делото, което се гледа от Окръжен съд - Кюстендил, в размер на 1,2 милиона лева. Той уточни, че таксата е била плащана от 2003 година след побой на Ивайло Василев, шофьор в неговата фирма. "Такса спокойствие" е била плащана до края на 2006 година, като средствата са били давани лично от Миланов на Апостол Чакалов или друго лице близко до Братя Галеви. Миланов съобщи, че в края на 2006 година му било съобщено, че повече няма да плаща таксата. По същото време той придобил собствеността и на втора таксиметрова фирма - "Сити транс" ООД. В края на февруари - началото на март 2007 година Миланов е привикан на разговор от дупнишките бизнесмени. По време на този разговор му било заявено, че искат 50% от месечната чиста печалба на двете фирми, както и половината собственост в тях. "Нямах избор да не се съглася, имах семейство", заяви пред съда Пламен Миланов. Той допълни, че се и страхувал от Галеви. Свидетелят заяви, че е имал общо три срещи с Пламен Галев и Ангел Христов в тяхната резиденция край Дупница. След първата среща, която е след побоят на шофьора Ивайло Василев, Миланов предоставил документите на фирмите в счетоводството на Галеви. Реално само в една от неговите фирми той придобил съдружник, посочен от Пламен Галев. До този момент Миланов плащал по 80 лева на месец на счетоводна фирма, за да бъде водено счетоводството на фирмите му. Братя Галеви му поискали по 500 лева на фирма за да бъде водено счетоводството от тяхната счетоводна къща. Соченият, като ключов свидетел по делото заяви, че е имал и друг общ бизнес с Пламен Галев. От него той бил убеден да се включи в изграждането на бетонен възел край Дупница. Според Миланов, той е работил доста по изграждането на възела и е бил нещо, като ръководител по изграждането му. Миланов дори е дал лични средства, но след като видял, че не получава средства се отказал от това съдружие. Миланов бе категоричен, че не е искал съдружието с Галеви. Свидетелят заяви - не съм искал това съдружие, ние ги хранихме.
Показания пред съда даде и Ивайло Василев, който осем години е бил шофьор във фирмата на Миланов. Той разказа, че през 2003 година е бил пребит от хора на Галеви. Това станало след, като той взел клиент от пиаца, от която шофьорите плащали месечна такса на Галеви. Василев уточни, че взел пътник от района на автогарата в Дупница, слизащ от автобус от Пловдив. Печалбата ми бе 1 лев, но заради тези пари бях пребит, разказа Василев. Побоят бил ръководен от Апостол Чакалов и още две лица приближени на Галеви. Василев заяви, че и до този момент се поздравява с Пламен Галев. Двамата са имали среща непосредствено след побоят, като срещата е инициирана от Галев. Василев уточни, че не е подавал жалба в полицията, защото нямало срещу кого да я подаде. Непосредствено след инцидента таксиметрови водачи излезли на импровизиран протест пред полицията в Дупница. Пред журналисти Василев заяви, че побоят станал през май - юни 2003 година. Той определи, че Братя Галеви са фактор в Дупница, а кметът нищо не е сравнение с тях. Трима прокурори влизат днес в съдебната зала. Това са Първолета Никова и Бисер Кирилов от Софийска градска прокуратура, които са водещи в разследването, и зам.-окръжния прокурор Камелия Стефанова.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа