Гигантска опашка за автограф от Георги Господинов пред НДК

Гигантска опашка за автограф от Георги Господинов пред НДК
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

Дълга опашка от желаещи да поздравят писателя Георги Господинов и да си вземат автограф от него се изви на Панаира на книгата в парка пред НДК в късния следобед. Писателят, чийто роман "Времеубежище" спечели престижната международна литературна награда „Букър“, има днес първа среща с родните читатели, след като на 23 май в Лондон получи отличието заедно със своя преводач на английски език Анджела Родел.

 

Далеч преди обявения за среща час в 18, много читатели се наредиха до щанда на издателя на Господинов - "Жанет 45" в очакване първи да получат параф върху наградения роман. Писателят също подрани значително и бе посрещнат с аплодисменти.

 

 

 

Опашката започва от средата на градинката пред НДК и продължава до ъгъла на бул. “Витоша” и ”Патриарх Евтимий”. Продължават да идват много хора, като се очаква Георги Господинов да раздава автографи, докато се стъмни.

 

 

 

В средата на миналата седмица, след като авторът спечели отличието, романът се изкупи за часове от книжарниците и във вторник излезе от печат ново издание на "Времеубежище".

Читатели от всякакви възрасти чакат на дългата опашка, за да се здрависат с писателя и да си направят селфи, не само да получат автограф.

 

 

 

"Книгата вече има сигурно 7-8 допечатки, тя непрекъснато се издава и свършва. И се радвам изобщо тук на истинска любов на читателите, и за всички книги не мога да се оплача. Но когато се случи такова събитие, то е от извънреден порядък. То е малко чудо, и книгата свърши в момента и във Великобритания, няма я в Амазон и в момента правят всички усилия тук до ден-два отново да има книга на английски. Книгата, ще я има, денонощно се работи", коментира по-рано пред БНР Георги Господинов.

 

 

 

Тази вечер БНТ1 представя и документален филм за твореца. „Георги Господинов в убежището на времето“ е заглавието на документалния филм, част от поредицата „БНТ представя“. Той бе представен на прожекция в Дома на киното снощи, а на 31 май от 21 часа ще бъде излъчен по БНТ1.

 

 

 

Във филма „Георги Господинов в убежището на времето“ писателят разказва спомените си от детството, за първото си публично литературно четене и за 1989 г. Пред публиката снощи в Дома на киното той посочи, че документалният филм е заснет през месеците февруари и март, преди номинацията на „Времеубежище“ за международната награда „Букър“.

"Едно от най-щастливите ми времена беше докато пишех романа. Да, този роман ми донесе много щастие. Вижда се колко сме щастливи с Анджи. Но, всъщност, докато пишех романа, имах пълното време, едно щастливо време. Живях на друго място и всеки ден можех да бъда в книгата си. Това е страшно щастливо време, човек си дава сметка по-късно“, каза Георги Господинов.

 

Станете почитател на Класа