Караджова: Не разбрах защо Йордан Лечков ми иска оставката

Йордан Лечков, като всеки гражданин в България, може да поиска оставката, на който и да е министър, но аз не разбирам, защо той иска моята. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова за скандала между нея и кмета на Сливен Йордан Лечков, предаде репортер на БГНЕС.
Тя откри семинар, посветен на управлението на отпадъците заедно с посланика на Нидерландия в София Карел ван Керстелен. С оглед общините, които все още не са стартирали общински поръчки, ние им препоръчахме временно да преустановят дейност, за да можем да проверим, дали добре са направили своите документи. Целта е да не се стигне до спиране на средства, когато кметовете не подадат заявление и документите им не са в изправност, коментира още тя. В тази връзка, ние от министерството препоръчахме на кмета на Лечков, временно да преустанови дейност за възлагане на обществени поръчки, финансирани от програма "Околна среда", допълни министър Караджова. Аз не виждам никаква специална причина да се обръща по-особено внимание на Йордан Лечков, дори и той да е звезда. На въпроса как ще си обясните това негово отношение, министър Караджова каза, че той най-вероятно така е свикнал. Обръщаме много силно внимание на всички общини и те в момента са доволни, че ние възстановяваме контакта между Министерството и тях. Имам нещо, което се опитваме да разплетем – има сключени два строителни договора за ВиК-мрежата в Сливен, които са по Програмата „ИСПА“. И двамата договора са с аванс към строителите от 10 %, поясни още министър Караджова. Одобрен е трети договор, който е по Оперативна програма „Околна среда“. В момента нашите експерти и експертите на община Сливен се опитват да разберат кой от договорите ще се изпълнява. Опитваме се да финализираме нещата, допълни министърът. Но общината може да стартира всеки момент всички договори. Просто не мога да намеря каква е причина кметът на Сливен Йордан Лечков толкова настоява за тези 20 %, то няма как да се дадат тези пари, категорична е Нона Караджова. На въпрос дали има пример за друга община, която да е получила тези 20 %, министър Караджова отговори, че няма такъв случай и отпуснели тези пари на кмета на Сливен, другите общини ще бъдат поставени в неравностойно положение. Не виждам никаква причина в момента ние да трансформираме нещата. Общините просто си изпълняват договорите, заяви още министърът на околната среда и водите. Не искам да употребявам думите, които Йордан Лечков употребява, затова – ще кажа, че това е неистина, ние не спираме договорите, категорична е министър Караджова.
На питане дали Йордан Лечков оказва някакъв натиск върху нея, Нона Караджова каза, че той просто иска по-специално внимание, което тя не вижда как и защо трябва да му обръща.
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и посланикът на Нидерландия в София Карел ван Кестерен откриха специален семинар, посветен на управлението на отпадъците. На него беше предоставена информация за холандското технологично и организационно ноу-хау, българската държавна политика в сектора и финансовите инструменти за тяхното прилагане. Семинарът „Нидерландия – партньор в управлението на отпадъците“ е организиран от Посолството на Нидерландия в София и цели да спомогне за развитието на сектора в България, както и да се утвърди сътрудничеството между двете страни. Нидерландия разполага с уникална структура на управление на отпадъците, която я прави лидер в Европа – над 80 % от отпадъка се рециклира, а по-голямата част се преработва за генериране на електрическа енергия.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа