Симеон Дянков: Трябва да отстраним всичко секретно

Няма инфлация, за октомври е нула. А за догодина се планира 1%, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Нова телевизия.
Но парите са изядени. Предишното правителство е грабило, каза Дянков. Той даде пример - в социалното министерство без търг определя фирма, която да осигури слухови апарати, които министерството плаща. Министерството дава поръчката на една фирма като апарат струва 416 лева, тази фирма ги е внесла от Китай за 5 долара, което е около 8 лева. Тази фирма печели от апарат 408 лева, а и казват, че това са цифрови апарати и последна дума на техниката, а въпросните апарати са просто боклук, посочи Дянков. И така е в много сфери.
Събрах всички документи и ги предадох на прокуратурата за секретния договор между МФ и БНБ за това в кои търговски банки може да се вложи фискалният резерв. Ние трябва да отстраним всичко секретно и всичко трябва да бъде прозрачно. Аз съм поискал всички държавни предприятия да ми рапортуват в кои банки държат парите си, защото има 3-4 банки, които са привилигировани. Проверих и кои държавни предприятия не са прибирали дивидентите си, сега ние ги прибрахме в хазната, посочи Дянков. Септември е първият месец, в който има по-добър износ, дори по-добре от септември, миналата година.Това е главно в сферата на земеделието, хранително-вкусова промишленост, стъкларската промишленост, изброи финансовият министър. Няма закрита сметка на президентството, един ден е имало забавяне за внасяне на 200 хил. лева, но защо това е минало през медиите, не знам. По повод повишаване на акциза за алкохола, който би донесъл около 61 млн. лева в хазната, Дянков каза, че толкова му трябват, за да бъдат осигурени лекарствата за онкоболните.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа