Попова: Проблемът „Красьо“ все още не е разрешен

Най-трудният ми момент беше моментът, когато тряваше да накарам колегите си от ВСС да говорят в един глас и да чуят какво си казват. Те започнаха да работят по-добре, но това не е достаъъчо, заяви по бТВ министърът на правосъдието Маргарита Попова.
Тя бе категорична, че проблемът „Красьо“ не е застигнал магистратите, те сами са участвали в този проблем. Попова призна, че проблемът все още не е разрешен и изрази надежда заедно с магистратите да потърсят развръзка. Според нея този случай е поставил под съмнение стилът на работа и устойчивостта на системата. Министър Попова каза, че се надява такива случаи да са по-редки. БГНЕС припомня, че скандалът с Красимир Георгиев - "Красьо Черния"избухна на 18 юни миналата година, когато членът на ВСС Иван Колев разказа, че "един Красьо от Плевен" обещавал на кандидати за административни ръководители в съдебната система срещу 200 000 евро. Колев обясни тогава, че Красьо можел да им осигури подкрепата на 8 до 13 члена на ВСС. След започналата прокурорската проверка се оказа, че Красьо Черния е говорил, освен с членове на съдебния съвет, 14 кандидати за шефове в система (пет избрани) и 30 действащи магистрати, но и с доста известни политици и депутати.
В коментара си правосъдният министър обясни, че е възможно 12-те условни присъди за измама на убития радиоводещ Боби Цанков да не са оценени като рецидив, защото няма действаща информационна система. Попова се ангажира с промените в НК държавата да може успешно да разследва дела за организираната престъпност. Целият ресурс на МВР ще може да разследва и след това да дава показания в съда. СРС-тата ще могат да бъдат използвани, така както са получени. В НПК е помислено и да се забързат дела от типа на „Маргините“ чрез използването на резервен защитник.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа