Станишев: За много от сегашните министри резултатът щеше да е такъв

„Истинският проблем с нашия кандидат за еврокомисар е нивото му на компетентност. Казвам го със съжаление, защото правителството трябваше да подходи много по-сериозно към тази тема”, каза във Варна Сергей Станишев, добавяйки, че цялата отговорност за създалата се ситуация е на министър-председателя Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС.
Председателят на БСП присъства на Национална младежка среща на представителите на БСП в местната власт и местното самоуправление, която се провежда в „Гранд хотел Варна”.„Много от настоящите министри, ако се бяха явили на подобно изслушване, щяха да имат същия резултат”, отсече бившият премиер-министър по повод представянето на кандидата за еврокомисар Румяна Желева по време на изслушванията в Брюксел. Според него нивото на компетентност на Румяна Желева е адекватно на некомпетентността на цялото правителство. „Става дума за българския външен министър, който показа объркване по основни теми, свързани с международното сътрудничество на ЕС, в това число неориентация за това къде се намира Аденския залив, където има пленени български моряци. Това е истинският проблем”, посочи Сергей Станишев, като се позова и на изданието „Файнайшъл таймс”, според което българският кандидат се е представил най-зле от всички.
Станишев добави, че с вчерашната си позиция Министерството на правосъдиието е обявило, че г-жа Желева не е нарушавала законите, тъй като правилникът на Народното събрание не е закон. „Хубаво, оттук-нататък да не искат нищо от никой народен представител; това е призив от правителството да не се декларират конфликти на интереси.” По адрес на управляващите лидерът на БСП заяви, че е крайно време да разберат, че тук все още могат да правят каквото си поискат, защото има парламентарно мнозинство и защото много хора и медии просто са свели глава пред тях, но в Европейския съюз този подход не върви и когато се подхожда по този начин, в Европа ни коригират.
„Независимо дали Европейският парламент ще избере госпожа Желева, авторитетът й в Европейската комисия ще бъде много нисък; това го казвам пак не със злорадство, а със съжаление”, каза още Станишев. По повод твърденията за оклеветяващ сценарий той отговори, че е много силно, но и приятно за БСП това надценяване на нейното влияние. Освен това Сергей Станишев смята, че ако имаше предварителна дискусия за това кой да бъде кандидат за поста еврокомисар и съответно при наличието на друга кандидатура, България щеше да има шанс да получи много по-сериозен ресор, дори и поста заместник-председател на Еврокомисията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа