Проверяват за нарушения по скъпи клинични пътеки

Соня Стамболийска
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Новосъздадената изпълнителна агенция „Медицински одит“ към Министерството на здравеопазването започва проверки на лекари, които са извършвали ненужни манипулации на пациенти по скъпи клинични пътеки, стана ясно вчера. От 1 април агенцията започва масирани инспекции на състоянието на инвазивната кардиология у нас. Според доклад на НЗОК с около 50% са нараснали отчетените клинични пътеки по инвазивна кардиология за една година. Анализът сочи, че през 2007 г. здравната каса е платила за 24 347 случая на инвазивни пътеки, а през 2008 г. те са били 36 331. „Световната практика показва, че 30% от пациентите със сърдечносъдови проблеми се подлагат на инвазивни кардиологични процедури, а у нас това правят над 65% “, коментира директорът на агенцията д-р Златица Петрова. Тя обясни, че са били поставяни стентове за разширяване на кръвоносните съдове на пациенти, без това да е било необходимо. Инспекторите от агенцията „Медицински одит“ започват внезапни проверки по сигнали още от понеделник. Едни от първите жалби, които ще проверява агенцията, са свързани с три смъртни случая на хора в лечебни заведения. От агенцията отчитат, че пациентите се оплакват главно заради поискани им пари за лекарства и консумативи в болници. „При установени нарушения ще бъде налагана глоба от 1000 до 3000 лева, като за по-тежки нарушения може да бъде отнеман и лицензът на лечебното заведение“, коментира още Петрова. Тя допълни, че ако се докаже нанесена вреда на пациент или финансова злоупотреба, агенцията ще предава нарушителите на прокуратурата. Предвижда се още да бъде разработена и система за оценка на качеството на медицинска помощ, въз основа на която да се изготви рейтинг на лечебните заведения.


НЗОК преведе вчера средствата на болници

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) преведе вчера към районните каси в страната средствата за медицинска дейност за януари. На болниците са изплатени 60 млн. лева, а за специализирана извънболнична помощ – 12 млн. лева. За медико-диагностична дейност средствата, които са заплатени, са 6 млн. лева.


БСП: Българското здравеопазване е в критично състояние

Ситуацията в българското здравеопазване продължава да се влошава и достигна критично състояние. Това пише в декларация на ПГ на БСП, която бе прочетена вчера в парламента. От партията се обявяват против решението за увеличаване на здравната вноска, както и възразяват срещу множественото облагане на доходите на самоосигуряващите се лица. БСП настоява още за незабавно осигуряване на необходимите средства от резерва на НЗОК и за незабавно решаване проблемите на общопрактикуващите лекари, за да се отстранят причините за стачките.

Станете почитател на Класа