Саад Харири: Ливан се нуждае от България

Ливан се нуждае от България и България се нуждае от ливанските инвестиции. Това заяви ливанският министър-председател Саад Харири, който е на двудневно посещение у нас, предаде репортер на БГНЕС.
"Моето днешно присъствие тук е доказателство за важността, която отдаваме на взаимоотношенията си с България", изтъкна той. На срещата двамата премиери са разгледали икономическите и политическите предизвикателства, пред които са изправени двете държави днес и са набелязали възможностите за развитие на двустранните отношения. Както България, така и Ливан са развиващи се икономики. Търговските отношения не са на равнището на общите ни амбиции, но на лице са доста опорни точки в сферата на икономиката, които дават възможности за развитие, коментира Харири. България има възможност да развива икономическия си потенциал като член на ЕС, а в Ливан постигнахме значителни темпове на развитие в близките години, отбеляза ливанският премиер. Той очаква още по- голям икономически растеж през настоящата година. Това ще зависи от укрепването на доверието и политическата ни стабилност по времето на кризата, отбеляза той. Според него двете страни биха могли да се възползват едни от други и биха могли да си бъдат пример и пример за връзките между ЕС и Близкия изток. Двамата премиери ще поддържат пряка връзка за изграждането на работна програма между двете страни. "Със сигурност икономическата криза няма как да не е повлияла на България по -силно отколкото на Ливан. Бих насърчил нашия частен сектор да дойде и да инвестира в България. Ние виждаме големите възможности тук за инвестиции", коментира той. Харири изтъкна, че и Ливан представлява възможност за инвестиции на български фирми във всички сфери като посочи за пример сферите на недвижими имоти, пътни проекти и т.н. Нашата икономика е свободна и бихме желали да предоставим всички облекчения на българските фирми, които биха дошли да инвестират в Ливан, така че те да ползват всички облекчения и да могат да се развиват, категоричен беше той. Налице са много големи проекти, надяваме се да ускорим работата да говорим по-малко и да работим повече, добави Харири. Видях в премиера Борисов един прагматик, който се стреми бързо да постига резултати, коментира ливанският министър-председател. Той отбеляза, че икономическото положение в Ливан се характеризира с много голяма жизненост на частния сектор. Ние в Ливан създаваме мрежа от отношения с държавите от Арабския свят, което дава още един стимул Арабският свят да се запознае с България, каза още той. Бихме искали да имаме договорености за насърчаване на туризма в Ливан и трябва да работим за активизиране на туризма от и към България и да осигуряваме облекчения, такива каквито нашите български колеги биха поискали, каза още той. Харири изтъкна, че силите на армията са в състояние да запазят сигурността в Ливан и няма никаква възможност за спекулация с ливанската сигурност и стабилност.
От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че двамата са се договорили да открият небето за аеролинии в двете посоки. В Арабския свят фамилиите с традиции си говорят по между си и много по-лесно е да отидем и да искаме от Абу Даби нещо, след като премиерът на Ливан е наш гарант, коментира той. Борисов изтъкна, че посещението на Харири у нас отеква веднага в Арабския свят. Той не пропусна да спомене, че Фамилията Харири е много добре позната в целия Арабски свят.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа