ПП "Другата България” против отнемане правото на глас на българите в чужбина

ПП "Другата България” категорично се противопоставя на предложенията да бъде отнето правото на глас на българските граждани зад граница, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на партията.
Ние от, партията на българските емигранти, сме против да бъде въведен принципът на отседналост, касаещ вота на нашите съгражни в чужбина. Напомняме, че след влизането в сила на Лисабонския договор, ситуацията в Европа се промени и политиката функционира по нови правила, категорични са от партията. Преди време ПП "Другата България” приветва избора на министър, които да отговаря за българите зад граница. Смятаме, че сега е времето министър Божидар Димитров да си влезе във функциите и да заеме позиция по направените предложения и готвените промени, предлагат от "Другата България". Ние, от ПП „Другата България” смятаме, че се получава огромно противоречие – от една страна имаме министър за българите зад граница, който да защитава техните интереси, а от друга – се обмисля да бъде забранено на нашите съграждани в чужбина да гласуват. От ПП "Другата България” напомнят отново, че трябва да се прерагледа и промени чл. 3, ал. 2 от Закона за избор на народни представители, в който да се заличи текста „нямат друго гражданство”, като се замени с текста "и са пребивали на територията на България в последните 6 месеца”. Тази промяна е задължителна, за да бъде синхронизирана с чл. 8 от Лисабонския договор, чл. 40 от Хартата за основните права на Европейски съюз, чл. 17 от Европейската конвенция за гражданство, но преди всичко с чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България.
ПП „Другата България” напомня, че българите, където и да се намират по света, имат право на защита, подкрепа и представителство, заключават от партията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа