Николай Младенов награди спасителите от Охрид

Българският външен министър Николай Младенов награди с грамоти и златна лаврова клонка хората, участвали в спасяването на българските граждани по време на инцидента с кораба "Илинден" в Охридското езеро, съобщават от пресцентъра на МВнР.
Спасителите благодариха за наградата. "За нас е от значение фактът, че помогнахме за да се спасят човешки животи", каза един от тях. По-рано министър Младенов откри изложбата на Бистра Бошнакова “Покривите на София” в библиотеката “Братя Миладинови” в гр. Скопие. В обръщението си към гостите и към своя домакин Филип Петровски министър Младенов каза, че Република България и Република Македония имат историческия шанс за изградят основите на един стабилен дом на Балканите и заедно с останалите държави от региона да участват активно в развитието на Европейския съюз, който да стане общ дом за всички нас.
БГНЕС припомня, че на 5 септември 2009 г. в 11 ч. местно време македонското корабче "Илинден", което превозваше 52 български туристи към манастира Свети Наум, потъна за минути на 200 метра от брега. При инцидента загинаха 15 българи, предимно от Златица, Пирдоп, Антон, Челопеч, Мирково и Рибарица. Министерски съвет обяви национален траур на 7 септември. "Трагедията стана изведнъж. Корабът потъна за една секунда. Имаше много хора, млади момичета и по-възрастни. Деца нямаше. Аз бях в задната част на кораба, който след като се обърна потъна за една секунда", разказва една от оцелелите пътници, българската гражданка Йорданка Димитрова. Тя добави, че на кораба е имало само две спасителни жилетки. Според друг очевидец македонският кораб "Илинден" е потънал за 30 секунди. Извадих апарата си и направих снимка на кораба, докато той още беше на фланга си и докато сляза от колата, за 30 секунди, той потъна, е заявил по телефона свидетелят, французин по националност. Пътувах с кола от Охрид към албанската граница покрай брега и видях кораб с туристи, който по необяснима причина се наклони настрана като моторница и веднага полегна на фланг. Очевидецът - Жерар Гита - е полицай и работи в Косово в мисията на ЕС Еулекс. Пристигнал в Охрид за почивните дни. Според него имало десетки хора на борда на кораба, който е бил "доста натоварен". Корабът "Илинден" е произведен през 1924 г. в Германия. В днешни дни той е бил използван за туристически цели и е разполагал с редовни документи. Корабът е преминал технически преглед през май месец тази година и тогава е получил разрешение за плаване. Собственик му е охридският гражданин Сотир Филевски.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа