Константин Пенчев: Това е едно безобразие - нарушен е човешки морал

"Това е едно безобразие". Така председателят на ВАС Константин Пенчев коментира действията на тримата председатели на отделения във ВАС, които той освободи днес от заеманите от тях ръководни длъжности, предаде репортер на БГНЕС.
Според Пенчев е нарушен човешкия морал. Самият той не може да посочи кои членове на Етичния кодекс на магистратите са нарушени. В заповедта за освобождаването на административните ръководители, Пенчев не е изложил мотиви, тъй като става дума за заповеди по целесъобразност. "Очевидно е уронен престижа на съдебната власт”, коментира още председателят на ВАС. Етичната комисия към ВАС ще разгледа случаите на тримата съдии. Пенчев изказа съмнения, обаче, дали те ще понесат дисциплинарна отговорност, тъй като никой не отговаря за дейността на пълнолетни членове на техните семейства. Очевидно трябва и прокуратурата да си каже думата, сподели той, въпреки че няма конкретни данни за проверки на ВКП по случаите. "Приморско е едно малко градче в България. Аз не виждам пречка някои магистрати да имат имоти на подобни китни места. Те са разкрити, защото е направена връзката. Предполагам, че много магистрати са по-умерени и тези неща много трудно се разкриват. По коридорите се говори затова”, каза още Пенчев. "За мен нещата са прости - безплатен обяд няма, сигурно е имало някъде някакви услуги”, коментира той. Въпреки че са освободени като председатели на отделения, Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов ще продължат работата си като съдии във ВАС. "Не бих им пожелал да излязат в отпуск. Ако подадат молба, ще ги пусна, защото те имат много неизползвани отпуски", обясни още председателят на ВАС.
БГНЕС припомня, че със свои заповеди от 18.05.2010 г., председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев освободи Панайот Генков от заеманата от него длъжност "председател на Първо А отделение във ВАС", Николай Урумов от заеманата от него длъжност "председател на Трето отделение във ВАС" и Андрей Икономов от заеманата от него длъжност "председател на Пето отделение във ВАС". За тримата магистрати в медиите беше оповестена информация, че техни роднини са придобили имоти с право на строеж в община Приморско, като крайно нуждаещи се. Константин Пенчев възложи на зам.-председателите на съда Венета Марковска и Галина Солакова администрирането на делата в трите отделения до назначаване на нови ръководители. На 14 май председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка по случая, която да установи дали тримата съдии са уронили престижа на съдебната власт.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа