Първанов: Антикризисните мерки трябва да са обвързани в дългосрочна стратегия

Антикризисните мерки на отделните държави да бъдат обвързани в дългосрочна стратегия за глобално развитие. Това предложи президентът Георги Първанов в своето изказване по време на Шестата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския регион, която се провежда в Мадрид.
Трябва да се изработи стратегия, която да съчетава преките антикризисни мерки със стратегия за глобално и регионално развитие, по подобие на тази на Европейския съюз - 2020, такъв тип стратегия. Трябва да се търсят такъв тип мерки, които да не орязват драстично разходите за образование и иновации, а още повече вече имаме решение на Европейския съюз за създаването на единно пространство на знанието, което трябва да бъде изпълнено със съдържание, за да може на изхода от кризата да има една камествено нова икономика.
Държавният глава определи като рисков ход изваждането на пари от резерва. „Аз мисля, че пипането на резерва е много рисков ход в настоящия момент. То би моглро да сздаде доста сериозни проблеми във външните ни структури, да разколебае вътрешния ни бизнес“, каза още президентът. Информация на БНР.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа