Спипаха двама инспектори от ИАРА-Шумен с бракониери - подробности

Шумен /КРОСС/ При акция късно снощи са хванати двама инспектори на Териториалното звено на ИАРА-Шумен с бракониери, осъществяващи незаконен улов. Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев е в постоянен контакт с ОДМВР Шумен. Той заяви, че в понеделник двамата инспектори ще бъдат уволнени дисциплинарно и ще бъдат дадени на прокурор.


"Ще искам най тежкото наказание по НПК за служителите на ИАРА", уточни Недев. "Още в стъпването ми в длъжност отговорно заявих, че ако установя, че в работата си служители на ИАРА са влезли във връзка с бракониери или са били престъпно небрежни, ги очакват строги наказания и прокурор", припомни изпълнителният директор на ИАРА.

По-късно от МВР съобщиха, че трима шуменци са задържани вчера в хода на полицейски действия, проведена от полицаи и антимафиоти от териториалното звено в ОДМВР-Шумен. Акцията е предприета след шестмесечно наблюдение и сигнали за престъпна дейност - бракониерство и корупция, и работа по досъдебно производство от средата на април т.г.
49-годишният Г.Г., 46-годишният Б.Д.и 36-годишният Т.М. са спрени към 21 часа снощи край Велики Преслав, на пътя Ямбол - Шумен. Те пътували с автомобил със софийска регистрация, собственост на ИАРА. Изяснено е, че двамата по-възрастни пътници са служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.
При претърсването на служебната кола са открити електрически устройства за улов на риба, акумулатори, ловна карабина - автомат "Арсенал" с устройство за бърз прицел и поставен пълнител с девет патрона в нея, за която Г.Г. притежава законно разрешително, газов пистолет "ЕКОЛ", два бинокъла, прибор за нощно виждане, надуваема лодка с извънбордов двигател, подвижна синя лампа, стоп-палка с надписи "МВР" и бухалка.
Тримата са задържани със заповеди на основание чл. 63, ал.1, т.1 от ЗМВР за 24 часа. Днес, в жилища на пет адреса, обитавани от тримата и техни близки, е извършено претърсване.. От дома на 36-годишния Т.М. са иззети незаконно притежавано дългоцевно оръжие, боеприпаси, рибарски мрежи и други рибарски принадлежности. Също днес, пред съдия от Окръжния съд са разпитани 7 свидетеля, които потвърдили за различни корупционни практики, осъществявани от двамата служители на държавната изпълнителна агенция - покровителстване срещу различни суми на незаконен лов в забранени периоди и със забранени средства, информиране на бракониери за предстоящи проверки.
Всички процесуално следствени действия са проведени под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура.
На двамата служители от ИАРА ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 282 от НК, а на Т.М. ще бъде повдигнато обвинение по чл. 339 от НК, на тримата предстои да бъде повдигнато обвинение за участие в група, осъществявала незаконен риболов и лов /чл.321 от НК/. Работата по случая продължава.

/СС/

 

Станете почитател на Класа