Два иска срещу Кодекса на труда в Конституционния съд

Две искания за обявяване в противоконституционност на промените в Кодекса на труда бяха внесени вчера в деловодството на Конституционния съд. Едното - от Любен Корнезов от името на група народни представители от БСП и ДПС. Второто пристигна от името на президента Георги Първанов. „С посочените разпоредби се отнема правото на ползване на придобито в минало време, при съответна правна уредба, право на платени годишни отпуски и на неговото парично компенсиране при невъзможност за ползване на отпуск“, е записано в мотивите към иска на държавния глава. Той вече веднъж постави вето върху промените в кодекса на 23 юни, което обаче беше отхвърлено на 22 юли от НС.
Двата иска са на основание чл. 150, ал. 1, във връзка с чл. 149, ал. 1, т. 2 и т. 4 от Конституцията на Република България за установяване на противоконституционност, противоречие с международни договори, по които България е страна, и противоречие с правото на Европейския съюз.
„Недопустимо е последиците от кризата да се прехвърлят в тежест на работниците“, обясни, преди да внесе искането за обявяване за противоконституционни на поправките в Кодекса на труда, пък Любен Корнезов. "Не може да се отменят едни конституционни социални права, каквото е правото на труд и производното му право на отпуска. Правото на отпуск не е само конституционно право, но и международно социално право, което е придобито преди десетилетия", обясни още той.
Конституционният съд ще се произнесе по казуса с промените в Кодекса на труда през септември, заяви пред „Класа“ Любен Корнезов. Той е получил уверението за това от председателя на КС Евгени Танчев.

Станете почитател на Класа