ДСБ дава Цвета Маркова на прокурор

„Демократи за силна България“ ще сезират прокуратурата за злоупотреба с власт и финансови нарушения, извършени от директора на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Това съобщи вчера депутатът от партията Иван Иванов.
По думите му Маркова е превишила правомощията си, когато е внесла одита на ДКСИ за строежа на сградата на комисията, извършен от Министерството на финансите, в парламента с гриф "секретно". „Оглавяваният от нея орган е държавен и финансовото му управление не може да е класифицирана информация“, аргументира се Иванов.
„Авторът на документа, който в случая е Министерството на финансите, слага грифа“, коментира пред „Класа“ Маркова. Тя обясни, че по закон няма възможност да разпорежда поставянето на гриф. „Те са дошли на проверка, предоставили сме всички материали, част от които са класифицирани, и като сбор от документи целият доклад заедно с приложенията е класифициран със съответния гриф и така е изпратен в Народното събрание“, добави Маркова. Тя уточни, че дори ДАНС няма правомощия да разпореди на което и да било министерство да свали или да постави гриф, а може само да препоръча. „В случая грифът е поставен законосъобразно, никой друг освен автора на документа не може да определи, или да попречи да се постави гриф“, обобщи шефката на ДКСИ.
Другото обвинение, което отправиха от ДСБ, е, че е извършила нарушения покрай ремонта на сградата на агенцията на „Цариградско шосе“, чиято първоначална стойност е надвишена 2.5 пъти. Според бившия депутат от СДС и първи председател на комисията по досиетата Методи Андреев разчетите са показали, че сградата вече струва 22 млн. лв., като първоначално за строежа са били отпуснати 8.8 млн. лв.
„От девет месеца обяснявам само това и вече минаха множество проверки – от Инспектората на Министерския съвет, от Държавен финансов контрол и Сметната палата. Всички показаха, че няма нарушения“, коментира още Маркова. Тя добави, че финансовият министър бил в сградата преди два месеца и „ако имал каквато и да е нотка на съмнение, нямало да има положителен резултат“. Цвета Маркова обясни, че преустройството на сградата е разчетено за 35 млн. лв., от които до момента са разходвани около 24 млн. лв. „Няма как да има преразход на средства", заяви тя и добави, че от месеци наред ги проверяват по всички възможни „сигнали, доноси и клевети“.

Станете почитател на Класа