Глобиха Ахмед Башев за дискриминация

Кметът на Гърмен Ахмед Башев е обявен за виновен по жалба за дискриминация, стана ясно вчера. Градоначалникът, избран от ДПС, ще трябва да плати глоба от 500 лв. заради дискриминативно уволнение на служителката си Силвия Мавродиева и Валери Кесимов.
Повод за това е фактът, че Мавродиева и колегата й Валери Кесимов, които работели в отдел “Собствени приходи” на община Гърмен, отказват да опростят 400 лв. данъци на приятел на Башев на име Шамшадин Гюльов въпреки натиска на шефа си.
Според показанията, дадени от двамата пред Комисията за защита от дискриминация, Гюльов настоявал да му бъде опростен данък за лекия му автомобил, тъй като през 2006 г. го е дал “за разкомплектоване”. Двамата служители обаче настояли пред кмета, че за прекратяване на регистрация на МПС лицето трябва да представи удостоверение от КАТ съгласно изискванията на Закона за движение по пътищата и Наредба -1-45 от 2000 г., да изчисти данъчните си задължения за въпросното МПС и едва след това то може да бъде заличено в общината. Заради отказа на двамата служители да постъпят по начина, по който настоява кметът, той ги задължава да подадат молби за напускане, като ги заплашва, че в противен случай ще бъдат уволнени. След като двамата отказват да го направят, Башев променя структурата на Общинската администрация и ги съкращава. Малко след това Мавродиева печели дело срещу Башев и е възстановена на работа.
През декември 2008 г. обаче Мавродиева и колегата й Кесимов сезират Комисията за защита от дискриминация. Преписката е образувана “за тормоз при упражняване правото на труд”.

Станете почитател на Класа