Първанов и Ангелов в спор за шефа на военното разузнаване

Президентът Георги Първанов разбра от медиите, че има персонално предложение на Министерския съвет за нов директор на служба “Военна информация”, за което държавният глава не е давал съгласие в предвидената процедура. Това съобщиха вчера от пресслужбата на Георги Първанов. Министърът на отбраната Аню Ангелов отговори светкавично, че не е подвел правителството и подробно е обяснил, че не е получил отговор от президента.
В сряда след заседанието на Министерския съвет стана ясно, че правителството ще предложи комодор Валентин Гагашев за директор на "Военна информация". Тогава военният министър Аню Ангелов обясни, че е информирал президента за кандидатурата на комодор Гагашев. Пак тогава министърът съобщи, че все още не е получил отговор от президента дали приема новото му предложение, след като вече отхвърли първото - Динчо Карамунчев. Ангелов обаче допусна, че мълчанието показва съгласие.
От прессекретариата на държавния глава дадоха информация за хода на събитията и за принципната позиция на президента „През април-май 2010 г. държавният глава е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър Аню Ангелов новият началник на служба “Военна информация” да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник“, напомниха от пресслужбата на Първанов. Според съобщението преди 20 дни министър Ангелов направил предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Първанов дал съгласието си по девет от тях и върнал предложението за нов ръководител на служба “Военна информация”, което се разминавало с предишното, основано на съгласие. Без да чака официалната позиция на президента, министърът обаче прокарал ново предложение през Министерския съвет. Това поразително напомняло „действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения“. Министър Ангелов обаче категорично отхвърли твърденията на президента, че е подвел Министерския съвет във връзка с предложението за назначаване за шеф на "Военна информация". В съобщение, публикувано на сайта на МО, се посочва, че министърът не би могъл да подведе Министерския съвет, след като от стенограмата от заседанието на 4 август е видно, че той е обяснил подробно, че не е получил отговор за съгласуване или несъгласуване от президента на републиката, както и причините за внасянето на проекта за решение точно на това заседание.
„Острата реакция на президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерския съвет“, категорични са от пресслужбата на Първанов. В съобщението се казва още, че „конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на Въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не преподписва като деловодител решението на МС. Очевидно министърът грубо е подвел Министерския съвет и се опитва да заблуди обществото“, категорични са от прессекретариата на държавния глава.
„Министърът на отбраната познава конституцията и законите на страната и знае правомощията както на президента, така и на останалите държавни органи“, контрираха от МО.

Станете почитател на Класа