Правят нова комисия за изборния кодекс?

Възможно е да се наложи създаването на нова комисия за изработване на изборен кодекс, научи вчера „Класа“.
Срокът от 6 месеца за работа на временната комисия, която беше създадена през февруари, изтича на 11 септември. Дотогава обаче текстът, който набъбна до 300 члена и предизвиква много търкания сред отделните партии, едва ли ще бъде готов.
Следващото заседание на временната комисия е насрочено за 1 септември, когато трябва да се гласуват спорните моменти като електронното гласуване, въпросът дали ще има прерайониране, принципът за уседналост на местните избори, който не дава право на хората с настоящ адрес извън България да пускат бюлетини за местна власт у нас, и т.н.
Затова се обсъждат два варианта, в случай че от опозицията не се подпишат под проекта и той трябва да влезе в пленарна зала по друг начин. Единият е създаването на нова комисия, а другият предвижда прехвърлянето на проекта към правната комисия. „Вероятно от опозицията няма да подпишем спорните моменти. Така или ще трябва да се създаде нова комисия, или да се прехвърли към правната, където текстовете ще минат по-лесно, защото не е създадена на паритетен принцип“, коментира червената депутатка Мая Манолова. „Засега сме на мнение, че ще успеем да се справим до изтичането на срока за работа на комисията“, пък беше коментарът на Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е член на временната комисия за изработване на изборен кодекс от квотата на управляващите.

Станете почитател на Класа