Божидар Димитров: Няма да се извиня на анонимни хора

Не мога да се извинявам на анонимни хора, извиненията са персонални. Това заяви министърът за българите в чужбина Божидар Димитров пред Би Ти Ви вчера. Той беше помолен за коментар за желанието на археолози да им се извини за думите му по повод съмненията в достоверността на мощите на Йоан Кръстител, открити край Созопол. В коментар за съмненията, изразени от колеги на откривателя проф. Казимир Попконстантинов, той заяви : "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги."
Димитров обясни, че думите му са били преекспонирани, защото няма други новини. "Хайде да си говорим честно. Някои ваши колеги признават, от 1 август всичко е излязло в отпуск. Казано грубо, Цветанов не лови бандити, съдът няма кого да пуска, няма скандали", обясни той.
Междувременно вчера депутатите от ГЕРБ-Бургас излязоха с позиция в защита на Димитров, който беше избран за депутат от техния регион. „Докато хиляди поклонници вече задръстват уличките в Созопол, за да се преклонят пред светите мощи, определени политически кръгове у нас не спират да мислят как да поругаят откритието, за да извлекат политически дивидент, искайки оставки“, се казва в текста.
Задочна атака относно достоверността на находката край Созопол предприе и историкът и депутат от БСП проф. Андрей Пантев. „Божидар Димитров е универсален специалист, разбира от подводна археология до Руско-турската освободителна война“, обясни Пантев. „Аз не разбирам колкото него, не го упреквам, но след Барух Спиноза други енциклопедисти няма“,обясни още Пантев.


Мощите на Йоан Кръстител открити с норвежки пари

Разкопките край Созопол, при които бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител, са финансирани от норвежкото правителство по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП), стана ясно вчера. Това е един от общо 62-та проекта, които са получили средства от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество в периода 2007–2009 г.

Станете почитател на Класа