БСП иска оставките на министрите Цветанов и Димитров

Оставките на двама министри поискаха от БСП вчера. От „Позитано“ 20 бяха категорични, че с постовете си трябва да се разделят министърът за българите в чужбина Божидар Димитров и вътрешният министър Цветан Цветанов.
Повод за искането на оставката на Димитров е изказването му, свързано със съмненията в автентичността на мощите на Йоан Кръстител, които бяха открити край Созопол. Тогава той нарече „шибани“ българския народ и колегите си. „Така нареченият „шибан народ” плаща заплатата не само на Божидар Димитров, но и на министър-председателя“, обясни вчера червеният депутат Антон Кутев, след като поиска Божидар Димитров да се раздели с министерския пост и депутатското си място. Според социалиста не е ясно какво е направил досега Димитров като министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина.
Димитров обаче не се разтревожи от искането на червените. Отговори им с контраатака. „Много съм разочарован, че не са поискали оставката на Сергей Станишев“, обясни в отговор той. "Мислех, че най-сетне ще поискат оставката на Станишев, за да вдигнат партията си на крака", допълни министърът.
Оставката на вътрешния министър пък поиска по-рано през деня вчера предшественикът му начело на МВР и настоящ червен депутат Румен Петков. Пред Нова телевизия той обясни, че се „връщаме в най-мрачните години, във войната между изпълнителната и съдебната власт, което всъщност е благотворната почва за престъпността“. По отношение на акциите на МВР Петков заяви, че се арестуват една група хора, от които поне две трети на другия ден се прибират обратно вкъщи.
Принципно към критиките на колегите си от БСП се присъединиха и от ДПС. От партията обясниха обаче, че нямат официално решение, защото ЦОБ на политическата сила, оглавявана от Ахмед Доган, не заседава по време на ваканцията. „По казуса с Божидар Димитров искам да подчертая, че не е въпросът да бъде съден по лингвистични причини. Много повече би трябвало да се атакува работата му по същество“, обясни Камен Костадинов, зам.-председател на ПГ на ДПС. Официално решение нямат и в Синята коалиция. „В момента сме във ваканция и няма как да имаме официално становище“, обясни синият депутат Йордан Бакалов. „Дали обаче има основание за оставката на Цветанов, ще стане ясно, като нарасне броят на делата срещу България в Страсбург за нарушаване на човешките права“, допълни той.
От управляващата партия още в понеделник излязоха с подкрепа за работата на Божидар Димитров.

Станете почитател на Класа