Изборният кодекс и бюджет 2011 са приоритетите на НС

Септември ще бъде белязан от знака на изборния кодекс. Това съобщи вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Още в началото на есенната сесия ще започнат да се разглеждат и въпросите, свързани с бюджета за 2011 г. „Правителството заяви нееднократно готовност тази година много по-рано да имаме насоките как ще изглежда бюджетът през 2011 година”, каза Цачева. Приоритети за ГЕРБ през новия политически сезон ще бъдат още приемането на стратегията за национална сигурност и изработването на новия закон за отбраната. Ивелин Николов, депутат от управляващата партия, каза пред „Класа“, че важна задача за ГЕРБ остава и изработването на закон за спецсъдилищата.
„Първи приоритет за нас е изработването на новия изборен кодекс. Вторият ни приоритет е, че ще внесем питане в кои административни структури ще има съкращения и ще искаме конкретни данни за това“, обяви пред „Класа“ Николай Пехливанов от „Атака“.
„Ще настояваме за бързото приемане на нов избирателен закон“, съобщи и зам.-председателят на ПГ на Синята коалиция Иван Иванов.
Сред най-дейните през новия сезон ще бъдат от опозиционната БСП, каза Мая Манолова. Социалистите ще инициират законови промени основно в сферата на здравеопазването и социалната сфера. „Ще настояваме за плавно вдигане на възрастта и стажа за пенсия в 10-годишен срок, за увеличение на социалната осигуровка с 2%, за раздаване на социалните помощи в натура, а не в пари, както и за връщане на акциза върху цигарите на предишното му ниво“, каза Манолова. От БСП подготвят и законови промени, свързани с финансовата децентрализация на общините и с ефективността на съдебната система.
„Не ангажирам ДПС, защото още не сме обсъждали приоритетите си. Личното ми мнение е, че сред основните ни задачи през новия сезон ще бъде обсъждането на рамката на бюджет 2011 г. Необходими са още спешни законодателни инициативи в здравния сектор, в образователната и в социалната сфера“, каза зам.-шефът на ПГ на ДПС Юнал Лютфи.
Редовната пленарна седмица започва на 1 септември.

Станете почитател на Класа