Николай Младенов: Влизането ни в Шенген зависи от нас

Влизането ни в Шенген през април 2011 г. зависи от различни фактори, голяма част от тях са в нашата страна Това заяви вчера министърът на външните работи Николай Младенов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Той посочи като примери успешното прилагане на новите документи с биометрични данни и приключването на проверките по границите, което е планирано да стане до края на тази година.
„Имаме основания да смятаме, че вървим по план, но забавянето беше сериозно през миналата година“, обясни министърът. Той добави, че голяма част от работата е трябвало да бъде свършена през миналите години, но това не е направено от предходното правителство. „Сега обаче по плана, който е за подготовка в Шенген, се работи много активно“, увери Младенов и припомни, че в края на 2009 г. правителството гласува допълнителен бюджет от 30 млн. лв. за изпълнение на критериите.
Външният министър обясни, че втората група фактори са свързани с решението, което трябва да приемат останалите страни - членки на Европейския съюз, за присъединяването на България и Румъния към Шенген. „Мисля, че имаме всички основания да смятаме, че в рамките на следващата година това ще се случи“, добави Младенов. Той уточни, че може да твърди това по отношение на България, но не може да коментира какво е постигнала Румъния до този момент. „Трябва да си дадем сметка, че Румъния е по-голяма държава, с по-сложни граници от българските, има по-големи предизвикателства пред нея, които трябва да изпълни, за да влезе в Шенген“, обясни външният министър и добави, че важно е ние какво правим.
„Оценката зависи от консенсуса на страните - членки на Шенген. Затова и работата ни е насочена към това да докажем, че изпълняваме критериите“, наблегна Младенов. Той припомни, че критериите са конкретни - контрол, документи за лични данни, морски и сухопътни граници.
На въпрос ще се направи ли преценка кои имоти зад граница са нужни на външно министерство и кои ще се продават, Младенов обясни, че подобна преценка се прави постоянно.
„Министерството има реална нужда от пари, а издръжката на имоти с отпаднала необходимост излиза прекалено скъпо на ведомството“, призна министърът. Той се надява до края на годината да има няколко успешни продажби на подобни имоти. „Не сме се отдали на някакво желание да продаваме колкото се може повече и по-бързо, защото невинаги това е най-добрият подход“, категоричен беше Младенов.


Външният министър: Енергийната сигурност и разширяването са сред най-важните задачи пред ЕС

Гарантирането на енергийната сигурност и съживяването на разширяването са сред най-важните задачи пред ЕС, каза министърът на външните работи Николай Младенов на открилия се вчера Стратегически форум в словенския курорт Блед. По думите му обаче основното предизвикателство е вътрешното сближаване в рамките на ЕС. Сред участниците във форума бяха премиерът на Белгия и председателстващ Съвета на ЕС Ив Льотерм и зам. генералният секретар на ОИСР Ричард Баучер, а специален гост бе бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл.

Станете почитател на Класа