Социолози: Влизаме в предизборна обстановка

От тази есен влизаме в предизборна обстановка заради предстоящите местни и президентски избори през 2011 г., прогнозираха социолози вчера.
„С новия политически сезон практически влизаме в предизборна обстановка“, заяви за „Класа“ Васил Тончев от агенция „Сова Харис“. Според него през тази есен ще се оформи противопоставянето на основните опоненти – премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов. Според Тончев обаче същинската битка между двамата се задава в по-далечна перспектива. „Противопоставянето между тях няма да се развие в пълна степен сега, а на парламентарните избори след три години“, обясни Тончев.
Начало на предизборната кампания за местните и президентските избори още от тази есен прогнозира и Кольо Колев от агенция „Медиана“. „През предстоящия политически сезон ще се откроят две неща - предстоящите избори през следващата година и бюджетът, който ще предизвика синдикално напрежение“, обясни той. „Изборите ще бъдат много сериозен индикатор за ГЕРБ - дали запазва позициите си, или се търси промяна“, заяви той. Според Колев до момента управлението на кабинета "Борисов" изглежда като периодично избухване на пожари и тяхното перманентно гасене. „Приветствам решителността на премиера Борисов, но само с решителност не става“, допълни той. Според него от „Атака“ и Синята коалиция ще търсят начини да се дистанцират от ГЕРБ.
Не изборите, а по-скоро бюджетът и реформите в здравеопазването обаче са на дневен ред според Румяна Коларова, социолог от СУ. „Година и половина преди изборите не бива да мислим за тях. Дневният ред на обществото се задава от неотложни проблеми като бюджет 2011 г. и спазването на бюджет 2010 г. Хората се интересуват и от дълбоките реформи в ключови сектори“, обясни Коларова пред „Класа“.

Станете почитател на Класа