Синята коалиция може да оттегли подкрепата си за ГЕРБ

Мария Матеева

Оттегляне на подкрепата на Синята коалиция в парламента грози ГЕРБ през новия политически сезон, стана ясно вчера. Двамата съпредседатели на парламентарната група на сините Иван Костов и Мартин Димитров поставиха като залог за подкрепата за правителството на Борисов изпълнението на бюджет 2010 г. и проекта за държавните финанси през 2011 г.
Костов заплаши с „не“ на тъмносините за бюджет 2011 г. и намекна за оттегляне на подкрепата за финансовия министър Симеон Дянков. „ДСБ ще поиска бюджетната комисия да изслуша ръководителите на НАП, митниците, НОИ, НЗОК и Министерството на финансите за изпълнението на приходите и ще поиска да бъдат докладвани техните прогнози за изпълнението на бюджетите им до края на годината“, обяви вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. „На тази основа ще формираме своето отношение към изпълнението на фискалната политика на страната, към проектите за бюджети за 2011 г. и към персоналния състав на правителството“, каза още той.
Пред „Класа“ лидерът на СДС Мартин Димитров беше още по-категоричен. „Ние ще сме още по-крайни. Ако не видим необходимите гаранции за стабилността на страната в бюджет 2011 г. - оттегляме подкрепата си за правителството“, заяви Мартин Димитров.
Опасността от оттегляне на подкрепата на сините обаче не смути премиера Бойко Борисов. „Не съм чул кой какво е казал. Сега всеки си е дошъл от отпуска и иска някой да го чуе. Докато аз работих като вол през целия август”, обясни министър-председателят.
От своя страна „Атака“ остава сигурен партньор на управляващите и през новия политически сезон. „Няма да има кардинална промяна в отношението ни към правителството“, обясни пред „Класа“ депутатът от „Атака“ Николай Пехливанов. Той дори обяви готовност на партията да се коалира с ГЕРБ на предстоящите местни избори. „Ще търсим общи кандидатури с ГЕРБ по места. Още нямаме яснота за стратегията ни за президентските избори“, коментира Пехливанов.
Опозицията в лицето на БСП и ДПС засега не смята да атакува правителството в НС през есента, показа проверка на „Класа“. „Засега не се подготвя вот на недоверие към кабинета“, обясни червената депутатка Корнелия Нинова. По думите й за момента БСП се съсредоточава върху подготовката за конгреса на социалистите и изработването на стратегия „България 2020 г.“. От ДПС пък все още не са решили официално каква ще бъде позицията им към кабинета през новия политически сезон, но засега не подготвят вот на недоверие към правителството. „ Ще говорим за това на първото заседание на ЦОБ следващата седмица“, обясни зам.-шефът на ПГ на ДПС Камен Костадинов.
Лидерът на РЗС Яне Янев беше категоричен пред Нова тв вчера, че се завръща в парламента през есента с две цели: да възстанови парламентарната група на партията си и да започне събирането на подписи за референдум и нова конституция.

Станете почитател на Класа