Премиерът: Няма да уволнявам Аню Ангелов

Премиерът Бойко Борисов няма никакво намерение да уволнява военния министър Аню Ангелов. Това стана ясно вчера от думите на самия министър-председател. "Не само че няма да бъде уволнен, той е от най-добрите министри на България. Най-добрият военен министър в последните сигурно 20 години", обяви Борисов.
Повод за думите му стана публикация във вчерашния брой на в. „Труд“, според която военният министър може да бъде сменен заради три негови гафа. Единият гаф бил поет ангажимент от Ангелов по време на посещението му в САЩ в началото на лятото, че България може да изпрати боен батальон в Афганистан. Вторият гаф бил заради изявлението му, че Сирия разработва балистични ракети, които могат да стигнат до наша територия, което е предизвикало остра реакция на Дамаск. Премиерът не харесал и задълбочаването на конфликта на военния министър с президента Георги Първанов по повод назначаването на нов шеф на военното разузнаване, който тече вече месец.
Скандалът избухна, след като се разбра, че военният министър и президентът нямат съгласие по въпроса кой да оглави служба „Военна информация“ на мястото на излезлия в пенсия ген. Пламен Студенков. Държавният глава отхвърли две предложения на министъра за директор на службата и държи новият шеф да е вътрешен човек. По неофициална информация неговият кандидат е полк. Венцислав Истатков, който в момента е зам.-директор на службата. Ангелов пък настоява службата да бъде оглавена от външен на системата човек и номинира комодор Валентин Гагашев. Според Ангелов военното разузнаване се нуждае от външен човек, защото предстои ревизия, каквато не била правена от 10 години. В момента и.д. директор е ген. Детелин Мажгуров.
Твърденията за предстояща смяна на военния министър бяха опровергани и от шефката на парламента Цецка Цачева. Пред БНТ тя заяви, че подобно нещо не е било обсъждано на никакво ниво. Депутати от ГЕРБ коментираха преди началото на заседанието на парламентарната група вчера вечерта, че е възможно да коментират проблема с шефа на военното разузнаване.
Преди началото на заседанието на групата депутати стана ясно още, че ще се обсъждат и кои да бъдат предложени за зам.-шефове на социалната и здравната комисия. Досегашният зам.-председател на здравната комисия Геновева Алексиева подаде оставка, след като се разбра, че е журирала конкурс за доцент, в който участва дъщеря й. Според депутати от мнозинството е вероятно д-р Даниела Дариткова да стане новият зам.-шеф на здравната комисия.


Обсъждат Даниела Дариткова и Светлана Ангелова за зам.-председатели в здравната и социалната комисияДаниела Дариткова и Светлана Ангелова са най-вероятните заместници на Геновева Алексиева, която подаде оставка като зам.-председател съответно на здравната и социалната комисия в парламента. Това научи "Класа" от свои източници в изпълнителната комисия на ГЕРБ. Сред коментираните имена за поста на Алексиева в социалната комисия е още Емануела Спасова. ИК на ГЕРБ започна да обсъжда кандидатурите за освободените от Алексиева постове късно вечерта вчера след редакционното приключване на броя.

Станете почитател на Класа