Бойко Борисов: Правителствата преди нас нокаутираха икономиката

Нямаме развита икономика. Това, което правителствата преди нас са ликвидирали, не спи, то е умряло. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред журналистката Диана Найденова в предаването на Росен Петров „Нека говорят“ по bTV. По думите му предишните управления не са приспали икономиката ни, а направо са я нокаутирали. „Приспано е нещо, което го има и спи, а нещо, което е ликвидирано и умряло, го няма“, образно се изрази Борисов. Като пример той даде комбината „Кремиковци“. „Кремиковци“ няма повече да се вдигне“, обяви Борисов.
„Ние ще правим леки коли за Германия или компютри за Япония? Ние имаме огромен пазар. Арабският свят. От границата ни след Свиленград започва Азия надолу. От другата страна на Черно море – куп бивши съветски републики, с които сме правили години наред прекрасен маркетинг. Те познават нашите цигари, нашия алкохол, нашите краставички, домати, консерви, всичко, което можем да продадем. На нас ни трябват пазари, които да ни носят пари. Стига любов“, призова премиерът. Той добави, че няма идеология, има интереси.
По повод уеднаквяването на ставката на ДДС в туризма за индивидуалните и груповите пътувания на 14%, Борисов обясни, че така се свалят данъците и на обикновения човек, защото когато той „отиде сам на хотел, плаща 20 на сто за ДДС“.
На въпрос за увеличаването на застрахователните премии, министър--председателят отговори, че за това все още се дебатира и припомни споровете около цената на газа.
„Тогава чух ужасни неща, какво ще се случи в отоплителния сезон, но казах - нека да изчакаме. И на инат, с един или два процента ще се свали, но няма да дам да се качи“, каза той.
Борисов обясни още, че няма притеснения по повод сериозния ръст на лошите кредити. „Банковата система е стабилна. Сега работим много активно с Дянков да свалим лихвите по кредитите и мисля, че ще успеем“, каза премиерът.
„Георги Първанов беше държавен глава допреди няколко месеца, сега вече е политически субект и всички знаем, но се правите, че не знаете, че прави политически проект. Кого лъжете? Себе си, мене, хората, попита той. Няма лошо. Просто аз, когато правих политически проект, излязох, заявих го с гражданско сдружение, с партия и казахме, че след две, три, четири, пет години ще правим това, това и това“, обясни Борисов.
На въпрос за вота на недоверие от страна на опозицията срещу правителството на ГЕРБ той попита: „Кои искат вот – тези, които са подсъдими половината.“ Борисов заяви, че това са Станишев, Масларова, половината предишен кабинет, който е „подсъдим и с повдигнати обвинения“.

Станете почитател на Класа