Правителството предложи 24 кандидатури за посланици

Правителството реши да предложи на президента 24 кандидатури за нови посланици. Преди изнесеното си заседание на министрите в Пазарджик кандидатурите за дипломати бяха обсъдени между премиера Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Президентът обеща, че ще работи поетапно за смяната на посланиците: "Ще има първи, втори, трети етап. Там, където все още има нужда от обосновка, аргументи, алтернативни номинации - ще има дебат", каза след срещата с премиера държавният глава.
Сред по-известните имена са това на шефа на кабинета на Георги Първанов – Никола Колев. Той отива посланик в Нидерландия. Двама от заместниците на външния министър Николай Младенов - Димитър Цанчев и Константин Димитров, също са предложени за посланици. Те ще оглавят съответно представителството ни към ЕС в Брюксел и посолството ни в Лондон.
За още един мандат в представителството ни към ООН в Ню Йорк е предложен Стефан Тафров. За Румъния е предложен Александър Филипов, за Сърбия - Ангел Димитров, за Гърция – Емилия Кралева, за Македония – Иван Петков, за Албания – Димитър Арнаудов, за Босна и Херцеговина – Ангел Ангелов.
Постоянният секретар на МВнР Ради Найденов ще оглави мисията ни в Германия. За Италия се стяга Ангел Чолаков, а за Ватикана – Кирил Маричков-младши. За представителството ни към ООН в Женева правителството предлага Иван Пиперков. В Белгия ще бъде пратен Веселин Вълканов, за Австрия се предвижда Елена Шекерлетова, за Унгария и за Словакия – също дами - Бисерка Бенишева и Маргарита Ганева. Последните 6 от списъка са Румен Петров – Египет, Пламен Шукерлиев – Китай, Пламен Улшевски – Кувейт, Борис Борисов – Йемен, Катя Делева – ЮАР, Красимир Минчев – Украйна.
От Пазарджик дойде още една новина - променено е ръководството на Националната разузнавателна служба (НРС). Министърът на отбраната съобщи, че са освободени началникът на НРС ген. Кирчо Киров и заместниците му ген.-майор Ангелов и полк. Звездомир Пенков. Двама нови офицери от службата са назначени за зам.-директори, като един от тях и ще я ръководи до назначаването на титуляр. Премиерът Борисов е предложил на ген. Киров да бъде съветник в Министерския съвет на мястото на Цветлин Йовчев, който бе назначен за началник на кабинета на президента.

Станете почитател на Класа