Росен Плевнелиев: Ще отстоявам националните приоритети

Водещ акцент по време на визитата ми в Брюксел ще бъде отстояването на националните приоритети и интегрирането им в стратегията "Европа 2020". Това каза вчера президентът Росен Плевнелиев след 40-минутната си среща с премиера Борисов. Държавният глава посочи още, че България ще бъде солидарен и активен член на НАТО и ще изпълни поетите ангажименти пред своите съюзници, в т.ч и с участието си в мисията в Афганистан.
С думите: „В закона за протокола не фигурира понятието „първа дама”, президентът отговори и на въпрос за отсъствието на съпругата му от церемонията по встъпване в длъжност. Президентът допълни, че съпругата му го подкрепя в общото им разбиране, че за българите и за медиите е много по-добре да следят какво правят президентите и политиците, отколкото какви са тоалетите на първите дами.
На тръгване от президентството премиерът Борисов се обърна към Росен Плевнелиев с думите: „Поздрави на г-жа Плевнелиева.”



Президентът е на посещение в Брюксел
Със среща с българските евродепутати късно снощи президентът Росен Плевнелиев започва първата си визита в Брюксел като държавен глава. Часове по-рано двама от представителите ни в ЕП - Андрей Ковачев (ГЕРБ) и Илияна Йотова (БСП), разкриха очакванията си пред вестник "Класа".
"Много бих се радвала, ако президентът очертае основните приоритети, които ще следва по време на мандата си, заяви Йотова. И допълни, че очаква да разбере как евродепутатите и държавният глава могат да си сътрудничат в името на по-скорошно присъединяване на станата ни към Шенген.
Андрей Ковачев пък заяви, че възнамерява да обсъди с Плевнелиев проблема с назначаването на български посланици в чужбина.
"Очаквам да обсъдим още как ще си сътрудничим в бъдеще, какви са неговите приоритети и как ние можем да му помагаме", каза Ковачев.

Станете почитател на Класа