СДС призова да не се гласува на референдума за „Белене“

СДС  призовава българския народ да прави всичко друго, но не и да гласува на референдума за АЕЦ „Белене“. Това става ясно от съобщение, разпространено от пресцентъра на партията.
„Призоваваме всички вместо да се явят пред урните, да отидат да спортуват, да посетят кино или театър, да се разходят сред природата. Бъдете със семейството си и хората, които обичате, но не участвайте в най-голямата измама в българската история, планирана и организирана от БСП“, се казва в становището на сините.
Според ръководството на СДС референдумът за АЕЦ „Белене“ е измама, инспирирана от червената партия. „Целият проект е заченат в измами, кражби и корупция“, смятат от старата десница.
Целта на бившите комунисти пък била да се осигурят гласовете на минимум 4 милиона български граждани, защото в противен случай референдумът няма да е легитимен.
В позицията се казва още: „Лъжа е, че с изграждането на нова АЕЦ, токът ще поевтинее, както е лъжа, че в бъдеще ще има недостиг на електричество. Лъжа е, че цените на тока ще са толкова космическо високи, че без „Белене” няма да оцелеят нито българският бит, нито българската икономика. Лъжа е и че няма други алтернативи за енергийната система на България. А най-голямата лъжа е, че проектът АЕЦ „Белене” е свобода. Точно обратното – АЕЦ „Белене” е обвързаност и икономическо робство за бъдещите поколения“.
От СДС зоват да не се забравя историята и алармират, че „БСП искат да ви излъжат отново, така както ви излъгаха преди 26 години, че няма радиация от аварията в атомната централа в Чернобил“.
Сега червените планирали да измамят народа за пореден път, като го накарат сам да поеме отговорността за вкарването на страната в зависимост и в икономическо робство. Последиците обаче ще понесат поколенията, предупреждават сините.
СДС разкритикуваха и проектобюджета за 2013 г. като „не достатъчно рестриктивен в условията на криза“. Според зам. председателя на партията Румен Христов увеличението на минималната работна заплата от 290 на 310 лв. и на горната граница на облагаемия доход от 2000 на 2200 лв. е допълнително изземване от и без това закъсалия частен бизнес.
СДС категорично ще настоява през следващата година да бъде намален данъкът за едноличните търговци от 15 на 10%, както и данък дивидент – от 5 на 1%.

Станете почитател на Класа