Алфа рисърч: Спада доверието към правителството

За първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин декларира негативно отношение към дейността на правителството. Това се посочва в анализ на „Алфа рисърч“, направен въз основа на социологическо проучване за периода 20 – 28 септември сред 1021 пълнолетни граждани в цялата страна.
45% от попитаните са дали отрицателна оценка на кабинета, а привържениците му са спаднали до едва 18%. За първи път доверието в премиера Бойко Борисов е по-ниско от недоверието към него – съответно 32% : 37%.
За последните три месеца подкрепата за партия ГЕРБ пък е спаднала от 22,3 до 21,4%, посочва изследването. Единствено в столицата управляващата политическа сила успява да удържи съществено предимство пред опонентите си. Твърдото ядро на ГЕРБ се колебаело около 950 000 души.
Любопитното е, че основната опозиционна сила – БСП, също търпи загуби от нарастващото разочарование сред българските избиратели. Нейната подкрепа спада от 18,4% през юни до 16,1% през септември. Твърдите последователи на социалистите са около 700 000 човека – основно възрастни, пенсионери, жители на малките населени места, хора с по-ниски доходи.
За разлика от БСП и ГЕРБ, новата партия „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева бележи лек ръст – от 5,5 до 6,4%. Техните привърженици обаче са сред най-несигурните във вота си, отбелязват от „Алфа рисърч“. Твърдото ядро на Кунева наброява около 170 000 души. Мобилизирането на потенциала от гласоподаватели отвъд този праг е едно от основните предизвикателства пред новата формация.
ДПС запазва своите традиционни 5% в неизборна обстановка, сочи изследването.
Ядрото на старата десница пък се е свило от 286 000 през 2009 г. на 200 000 души сега.
Раздялата на ДСБ и СДС повлияло лошо и като цяло сборът от привържениците на отделните партии е по-малък в сравнение с процента, подкрепящ „Синята коалиция“. В момента СДС има 2%, а ДСБ – 1,3% от всички български избиратели.
Националистическо-патриотичният вот е свит почти наполовина в сравнение с 2009 г. - от 400 000 гласа до 220 000 сега. Главните претенденти за него са „Атака“ - 1,4%, ВМРО – 1%, ГОРД – 0,7% и НФСБ – 0,5%.
Проучването посочва още, че основните институции в държавата запазват негативния си образ в общественото мнение. Парламентът е най-критикуваната институция с одобрение от едва 9%. Както и при кабинета, и за него се наблюдава силен ръст в отрицателните оценки – от 45 до 56% за последните три месеца.
Изключение прави президентът Росен Плевнелиев, при който положителните оценки доминират значително над отрицателните (38% срещу 18%).
В правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е единствената, определяна еднозначно от общественото мнение като успешна, твърдят от „Алфа рисърч“. Инфраструктурната политика, за която отговаря тя, печели симпатиите на мнозинството от българите (60%).
За период от три години привържениците на АЕЦ „Белене“ спадат с една четвърт – от 77% на 52%. Категорични поддръжници на новия ядрен проект остават главно симпатизантите на БСП, националистическите партии и в по-малка степен – тези на ДПС. Най-противоречиво е отношението сред електората на управляващите, отбелязват социолозите на „Алфа рисърч“.

Станете почитател на Класа