ДПС се обяви срещу процеса за радикален ислям

Парламентарната група на ДПС се обяви с официална декларация срещу процеса, воден в съда в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Според тях той цели да оправдае неправомерни действия на ДАНС през 2010 г., когато спецовете проверяваха смесени райони за антидържавна пропаганда.
Хората на Доган използваха повода да поискат отново малцинствата „да бъдат интегрирани в силовите структури на държавната власт и службите за сигурност“.
От ДПС изразяват „дълбока загриженост от опита да бъде подкопан религиозният мир“ у нас.
Според тях обвиненията срещу местни мюсюлмански лидери за проповядване на антидемократична идеология са недоказани и неаргументирани и водят до етническа и религиозна нетърпимост. 
Парламентарната група на ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество, се казва още в декларацията.
Според депутатите на Ахмед Доган в момента се извършвало „целенасочено насаждане на стари страхове“, водещи до „недопустими реминисценции от недалечен тоталитарен период“.
От ДПС изразяват и недоумение защо компетентните органи у нас вече дълги години упорито отказвали да решат въпроса с акредитацията на Висшия ислямски институт по Закона за висшето образование. Това именно принуждавало имамите да се обучават в Саудитска арабия, което било „едно особено съображение, което се съдържа в обвинителния акт“.
В декларацията, прочетена от депутата Тунчер Кърджалиев, се призовават средствата за масова информация „да не дават трибуна на преднамерени и недоказани обвинения, изказани на езика на омразата“.
От ДПС предупредиха, че ще продължат да следят процеса в Пазарджик отблизо, а декларацията си ще представят на вниманието на всички европейски и международни организации, които гарантират правото на вероизповедание, свободата на съвестта и вярата.

Станете почитател на Класа