Борисов: Няма да ходим да се бием в Сирия с нашите Кугари

„България с транспортни хеликоптери не може да ходи да се бие в Сирия. Нашите Кугари могат да пренасят багаж или хора, ако трябва да закараме десетина души“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет по повод позицията на България в турско-сирийския конфликт. Той коментира ситуацията в качеството ни на партньор на Турция в НАТО.

Борисов заяви, че България ще изпълнява стриктно това, което пактът реши във връзка със Сирия. Това са заявили и президентът, и военният, и външният министър, обясни премиерът.

„Има изстреляни снаряди от сирийската страна към Турция и загинали беззащитни хора. Факт е, че самата Сирия се извини на Турция. Какво друго бихме подкрепили ние, освен това, което винаги сме казвали – касапницата в Сирия да спре, братоубийствената война на сирийски граждани да спре, да спре рушенето на една прекрасна държава и в същото време доколкото аз знам Турция няма да влезе да се бие в Сирия“, каза още министър-председателят.

Той се срещна със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, с която даде съвместен брифинг в МС. „Нито една страна не е застрахована срещу терористичните актове, затова аз съм тук, за да предоставя подкрепа на близък приятел. Трябва да се борим с тероризма и да предотвратим бягането му от една страна в друга“, каза Наполитано.

Преди това тя и вътрешният министър Цветан Цветанов подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в борбата с тежката престъпност.
Джанет Неполитано се срещна и с президента Росен Плевнелиев, който след това обяви, че отношенията между България и САЩ никога не са били по-добри.

Станете почитател на Класа