×

Message

Error while downloading file File not found on server

Нападателят на Иван Костов отива на съд за опит за грабеж

Виктор Градинаров, който ден преди предсрочните парламентарни избори на 12 май нахлу в дома на Иван Костов в кв. „Драгалевци”, отива на съд по обвинение в опит за грабеж. На 30 юли Софийската районна прокуратурата е внесла в Софийския районен съд обвинителния акт срещу Градинаров, съобщиха за „Правен свят” от държавното обвинение. Градинаров остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка”, определена му от Софийския градски съд на 21 май. Според прокуратурата Градинаров е отишъл през нощта в дома на Костов, бил е маскиран и въоръжен със сгъваем нож. Намерението му било да присвои пари и ценности от семейството на бившия премиер. След като пренощувал в двора обаче, на сутринта Иван и Елена Костови го забелязали и веднага уведомили служители на СОТ. До грабеж не се стигнало. Тук е и спорният момент в поведението на нападателя, твърдят запознати. Според съдия Върбанов Градинаров смятал да извърши грабеж в дома на Костови, но впоследствие сам се отказал от намерението си, а според Наказателния кодекс при опит деецът не се наказва, когато по собствена подбуда се е отказал да извърши престъплението. Прокуратурата и впоследствие Софийският градски съд (СГС) в определението си по мярката застъпиха друга теза за случилото се. Според СГС не е бил налице доброволен отказ, а опитът за грабеж е останал недовършен единствено заради намесата на Иван Костов и отзовалите се на сигнала служители на СОТ.
Самият Градинаров пък в обясненията си бе заявил, че наистина сам се е отказал да върши грабеж - след като видял на сутринта семейството, свалил маската и сам поискал да извикат полицията, а след разговор с него, Костов дори му предложил да не викат униформените.
По време на заседанието в СРС станаха известни и житейските проблеми на Градинаров. Оказа се, че той няма дом и работа. Живеел в Плевен в жилище на Железопътна инфраструктура, но то му било отнето след смъртта на родителите му. Седмица преди да влезе в дома на Костови, дошъл в София и живеел на улицата, а от съда дори поиска да бъде оставен в ареста, защото там се чувствал по-сигурно, отколкото на улицата. Разказът му трогна първо съдия Върбанов, който каза в залата, че му се скъсало сърцето като чел обясненията на обвиняемия, но не можел да му помогне. След това и в медиите бе описана подробно съдбата на Градинаров и той дори започна работа в продуцентска компания, която му осигури и хотелска стая. Очаква се Софийският районен съд да определи дата за започване на делото срещу Градинаров.

Станете почитател на Класа