Миков обяви кворум за вота

С препирни по процедурни въпроси започна заседанието на парламента този четвъртък. В него единствената точка беше внесеният от ГЕРБ вот на недоверие. Парламентът отново нямаше кворум за започване на заседанието. Депутатите от „Атака” отсъстваха от залата, а от ГЕРБ не жпожелаха
да се регистрират, докато управляващите не съберат кворум. Председателят на Народното събрание Михаил Миков даде почивка, тъй като едва 110 депутати бяха регистрирани.
След паузата Миков откри пленарното заседание, след като квесторите преброиха присъстващите в зала депутати. "В зала 207 народни представители, откривам заседанието", обяви Миков.
Депутати от ГЕРБ започнаха да скандират "Оставка". Димитър Лазаров от партията възрази срещу откриването на заседанието. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната залата, заедно с депутати, докато председателят на НС Михаил Миков четеше седмичната програма. Разгневен, Борисов обяви, че ще даде на Конституционния съд процедурата, при която днес председателят на парламента обяви, че има кворум. Според него Миков бил шмекер.
Последва спор между управляващи и опозиция за това дали процедурите са спазени. Красимир Велчев от ГЕРБ поиска поименна проверка на депутатите в пленарна зала. „В първия час на заседанието това право не може да бъде упражнено от името на парламентарна група”, обясни председателят на парламента Михаил Миков.
Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че проверка на кворума може да бъде поискана във връзка с предстоящо гласуване. Това може да се окаже гласуването на вота на недоверие.
Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева предложи заседанието на парламента да бъде предавано пряко по обществените медии. След това Цачева поиска и поименна проверка. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че е съгласен с искането на Цачева за пряко предаване. Той й припомни, че искане за поименна проверка може да бъде направено след повече от половин час. „Когато си в залата и не се регистрираш не е отсъствие, а елементарен тарикатлък”, коментира Местан.
Според заместник-председателя на парламента Мая Манолова депутатите от ГЕРБ се държат като "селски отбор и стават за смях", а според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ръководството на парламента трябва да подаде оставка незабавно, защото не могат да си оранизират заседанието.
„Ще внесем пак вот. Нека да се съберат”, заяви Бойко Борисов по време на почивката. „Те провалят заседанието. Виждате, че няма кворум, мнозинството ги няма. Това е тяхна грижа. „Атака” и депутатите от БСП и ДПС отново ги няма на работа”, каза още той. „Аз с такава дама като Станишев не искам нито да обядвам, нито да вечерям, камо ли да пренощувам. Такава дама да си я държат в БСП”, каза Бойко Борисов в коментар на думите на председателя на БСП Сергей Станишев, че Борисов е като джентълмен, който кани на вечеря, а не отива.

 

Станете почитател на Класа