Вигенин поиска солидарна помощ от ЕС за справяне с бежанците

Министърът на външните работи, Кристиан Вигенин призова ЕС и международната общност за солидарна помощ за справяне със сирийската бежанска вълна, насочена към България.

Той направи това по време на срещата на високо равнище, посветена на хуманитарните аспекти на конфликта в Сирия, като част от съпътстващите събития на Общия дебат на 68-та сесия на ООН в Ню Йорк.

Събитието беше организирано от еврокомисар Кристалина Георгиева, отговаряща за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и външния министър на Йордания Насър Джуде.

В изказването си, Кристиан Вигенин изрази солидарността на нашата страна с усилията на съседните на Сирия държави да се справят с нарастващата бежанска вълна. Вигенин подчерта, че България също се сблъсква с безпрецедентна за нея ситуация, породена от прилива на бежанци от Сирия. "Въпреки че техният брой не може да бъде сравнен с този в Йордания, Ливан и Турция, за нас това е изпитание, пред каквото не сме се изправяли до момента", отбеляза Вигенин.

Той допълни, че страната ни е оказала хуманитарна помощ на съседните на Сирия държави, в съответствие със своите възможности. Въпреки бюджетните ограничения, за целта са били отделени над 300 000 евро. "В момента сме принудени да мобилизираме допълнителни ресурси, за да се справим със ситуацията на собствената си граница", заяви още той.

По думите му, България би приветствала всяка проява на подкрепа от страна на ЕС и международната общност, като се обръща за солидарна помощ.

В изказванията си комисар Кристалина Георгиева и представителите на съседните на Сирия държави очертаха безпрецедентните измерения на хуманитарната криза, която има изключително негативно и дестабилизиращо въздействие върху региона. Подчертано бе, че броят на сирийските бежанци, потърсили закрила в тези страни, вече надхвърля два милиона. Отправен беше апел за оказване на допълнителна хуманитарна помощ и помощ за развитие от страна на държавите - донори и компетентните международни организации.

Станете почитател на Класа