За пореден път: земеделците на Мозер пак се разцепиха

Със скандал започна Третият редовен конгрес на партия „Обединени земеделци".

Редовно избрани делегати от Пловдив, Харманли,  Димитровград, столичната община „Красно село" и цялата област Монтана не са допуснати на форума.

Вратите на зала България са под охрана от наета частна фирма, която допуска само предварително определени от председателя Петя Ставрева делегати.

Двамата заместник-председатели и още четирима членове на ръководството на „Обединени земеделци", заедно с 16 общински организации напуснаха конгреса.
Действията им са мотивирани от „злоупотреби с устава и нарушения в подготовката на конгреса".

Моньо Христов определи като фарс ставащото в залата. Той заяви пред news.bg, че напускането на половината ръководство и на представителите на около 15 общини е предизвикано от нарушения на партийния устав при подготовката на конгреса от страна на председателя Петя Ставрева.

Напусналият заместник-председател допълни, че председателаката, която е избрана и за водеща на форума, не е представила отчетен доклад за дейността на партията и нейните организации, каквото е изискването на устава.
Тя произнесе приветствено слово с идеи как да се оправи земеделието, но не и отчетен доклад, уточни Христов.

Напусналите членове на ръководството са внесли на конгреса декларация със своите мотиви.

Две години и половина след Втория редовен конгрес, се посочва в декларацията, дойде време да си зададем въпроса - каква е равносметката за дейността на ПП „Обединени земеделци" от последния Kонгрес досега. Какво е свършено и какви са постигнатите резултати от работата на организацията и подмладеното й ръководство?

Резултатите през последните две години се обобщят по следния начин:

  • Липса на визия, стратегия и политика на Съюза;
  • Пълна липса на експертна дейност;
  • Липса на взаимодействие с браншовите организации, дори с тези от земеделския сектор;
  • Практически липса на младежка организация в Съюза;
  • Лоша кадрова политика, водеща до обезличаване на организацията;
  • Липса на диалог и дискусии вътре в организацията;
  • Липса на проект за пътя, по който ПП „Обединени земеделци" трябва да върви и на ясно изразена коалиционна политика и политика относно консолидацията на земеделските сили.

Всичко това според част от делегатите е обезличило Съюза и понастоящем той е гледан със снизхождение от другите политически сили - потенциални коалиционни партньори от център-дясното пространство. ПП „Обединени земеделци" изпадна в тежко политическо положение спрямо другите демократични политически сили в държавата, в резултат на което някои от тях се възползваха от Съюза за определени свои цели.

През изминалия период са били извършени и редица нарушения на Устава на ПП „Обединени земеделци", посочва документът.

В нарушение на Устава не е бил приет окончателен бюджет на Съюза от Постоянното присъствие. Извършвало се е безконтролно изразходване на бюджетните средства, без да е даван отчет пред Постоянното присъствие, което е било елиминирано като орган за вземане на решения.

В момент, в който хората са на улицата, искайки нов морал и прозрачност в политиката, ПП „Обединени земеделци" се върна десетки години назад с непрозрачната си дейност и пълно потъпкване на демократичните правила, заявяват авторите на декларацията.

Сред напусналите са Георги Каркъмов - заместник-председател на партията (заместник-министър на земеделието 1997-2002 г.) и Моньо Христов - заместинк-председател и депутат в продължение на 3 мандата. Напуснаха и членовете на постоянното присъствие Любен Вичев, Валя Колева (председател на Областната организация на Монтана) и Гичка  Кърнева (председател на Общинската организация Пловдив).

Началото на Конгреса беше обявено за 10:30 часа,  но форумът не можа да започне навреме поради ескалацията  на напрежението, породено от недопускането на част от делегатите.

Дневният ред на конгреса включва слово на председателя Петя Ставрева, доклади на ВКРС и на  Експертния съвет; избор на изпълнителни и контролни органи; промени в устава и актуализация на политическата програма на партията.

В последствие, с известно закъснение, конгресът на земеделците все пак започна в присъствието на лидера Петя Ставрева, доайенът Анастасия Мозер, като сред гостите бяха Алексанъдр Йорданов, Йордан Нихризов, лидерите на СДС и „Свобода и достойнство" Божидар Лукарски и Корман Исмаилов.

Малко по-късно бе съобщено, че делегатите на III редовен конгрес на ПП Обединени земеделци са изключили от състава на партията шестима членове от ръководството - Георги Каркъмов, Моньо Христов, Любен Вичев, Валя Колева, Гичка Кърнева и Йовко Филев.

Предложението за това решение е дошло от залата часове след началото на партийния форум на земеделците.

Шестимата са били изключени с огромно мнозинство, заради нарушаване на Устава чрез дискредитиране на организацията и създаване на условия за разкол сред членовете на партията.

До това се е стигнало, след като част от горепосочените лица са напуснали демонстративно конгреса, като според ръководството разколниците са разпространили в медиите манипулативна информация, в която се отправят нагли и неверни обвинения към ръководството на партията.

Те говорят от името на общински структури, част от които не функционират и не са участници във форума.

Информацията е на news.bg.

Станете почитател на Класа