Депутатът Красимир Янков: В момента БСП е най-влиятелната политическа сила

Г-н Янков, kаква е вашата оценка за политическата 2013 година?

Годината бе трудна. И това, че беше такава, има своята предистория. Близо цял един мандат ключовите думи на бившите управляващи от ГЕРБ бяха „замразяване“, „стягане на коланите“, „финансова дисциплина“. Всички видяхме до каква разруха и безработица доведе всичко това. До колко фалити на фирми, смазани от държавния рекет, който ГЕРБ, като една организация , досущ приличаща на силова групировка, успешно прилагаше близо 4 години. Всички обедняхме и заживяхме по-зле – пенсионерите, младите хора, работещите.

Каква бе тя за социалистите?

2013-та бе и годината на катарзиса. Предсрочните избори през май, въпреки манипулациите, ясно показаха, че народът иска промяна. И тази промяна стана факт. Разбира се, хората се измориха да чакат, което е разбираемо и искат час по-скоро животът им да се подобри, бизнесът им да потръгне, както в годините преди ГЕРБ, да усетят някаква сигурност, перспектива. За съжаление това не може да стане за 6 месеца, въпреки всички усилия, които влагаме. Смятам обаче, че още в първите дни на новото правителство и управляващо мнозинство, бяха предприети конкретни стъпки, в това число и законодателни, за излизане от кризата, за облекчаване на бизнеса и най-вече – за подобряване, макар и с малко, на благосъстоянието на българските граждани.

Изпълнява ли БСП предизборните си ангажименти?

В най-пълна степен нашият предизборен ангажимент към хората намери отражение в бюджета за 2014-та, който е най-социалния за последните 10 години. Бюджет на икономическия растеж и на социалната чувствителност на държавата към нейните граждани. Равносметката от 6 работни месеца в парламента - внесени са общо 50 законопроекта, като акцентът е върху социалното законодателство, защото нашата кауза е да подобрим живота на хората. Чрез промените в Закона за енергетиката създадохме условия за намаление на цените на тока. От 1 януари цената на нощната енергия за бита се намалява с още 10 процента, а дневната с още един процент. За бизнеса понижението на крайната цена на тока ще е около 1,5 процента. Предишното намаление на цената на тока беше до 5% и влезе в сила от 1 август. Това намаление безспорно ще се отрази добре на всички български граждани, то е и важна предпоставка за ускорен икономически растеж – другият наш основен ангажимент.

Предстоят евроизбори, но сред голяма част от българите има нагласа за предсрочни парламентарни избори. Какви са очакванията Ви за политическата 2014 г.?

Очаква ни интересна година, като евроизборите в най-пълна степен ще покажат какви са реалните нагласи на хората. Убеден съм, че БСП ще постигне добър резултат. Най-вероятно протестите ще продължат, но те загубиха обществената си тежест и влияние, по причина, че стана ясно кой ги организира и финансира. Сега протестиращите искат да дискредитират правителството и мнозинството, но видно от последните социологически проучвания – не се справят. В момента БСП е най-влиятелната политическа сила. Това е неприятно за опозицията, но е факт. Обществото вижда и оценява действията на това правителство.

Станете почитател на Класа