КФН наложила административни мерки на бизнес групата на Прокопиев

С две чисто нови решения от 11 декември тази година Комисията за финансов надзор наложи принудителни административни мерки на бизнес групировката на Иво Прокопиев "Алфа Финанс Холдинг" АД като дружество емитент на емисия облигации. Повод за решенията е укрита информация от финансовите отчети на холдинга, изпратена на надзора, пише „Банкер”.
Контролният орган се мотивира със законови текстове, които изискват "oтчетите, уведомленията и другата информация, които се разкриват публично по този закон, да съдържат информацията, необходима на инвеститорите, за да вземат те обосновано инвестиционно решение".

Освен това на дипломатически език се казва, че "отчетите, уведомленията и информацията не могат да съдържат неверни, подвеждащи или непълни данни". "Алфа Холдинг" има задължението в тридневен срок да отстрани непълнотите, и то чрез единната система за предоставяне на информация по електронен път, изградена и поддържана от Комисията за финансов надзор (КФН) - е-Register.

Надзорът е подгонил "Алфа Финанс" за това, че в междинните финансови отчети по тримесечия за 2011 г., както и в годишния документ за същата година липсва важна за надзора и инвеститорите информация по отношение на финансовото й състояние.

Неизпълнението на изискванията на гореописаните императивни разпоредби е основание за откриване на административно производство по прилагане на принудителна административна мярка с цел преустановяване на нарушението, тъй като бездействието от страна на поднадзорното лице възпрепятства упражняването на контролната дейност от страна на КФН и застрашава интересите на инвеститорите, пише още в решението на КФН.

Цитираното по-горе писмо е получено от дружеството на 28.11.2013 година. В посочения тридневен срок, който е изтекъл на 03.12.2013 г., както и към момента на постановяване на решението за прилагане на принудителна административна мярка, в КФН не са представени обяснения и/ или възражения от дружеството, които биха могли да обосноват прекратяване на административното производство, пише още в писмото.

Затова следва принудителната мярка, която в паричен израз е глоба от 10 до 50 хил. лв., като практиката най-често е 20 000 лева. Понеже решенията са две, сумата може да набъбне и до 50 хил. лева.

Само преди месец Прокопиевци опънаха пак докрай нервите на Комисията за финансов надзор, след като КФН им разпореди да стигнат до разлъка с банката довереник на емисията си облигации поради законови нарушения, а от бизнес групата се направиха на разсеяни.

Тогава регулаторът задължи "Алфа Финанс Холдинг", в качеството му на емитент на облигации, да прекрати сключения на 11 май 2009 г. договор с банката довереник "Райфайзенбанк (България)" ЕАД. Решението беше от 1 ноември тази година, а на Прокопиев бяха дадени само два дни да изпълни заповедта, което той не направи.

КФН също така задължи "Алфа Финанс Холдинг" АД в срок от 15 работни дни от получаване на решението да представят в КФН и на "Райфайзенбанк" най-малко две предложения за банка довереник.  

Станете почитател на Класа