Внасят искане до главния прокурор за отстраняване на кмета на Варна

Внасяме ново писмо до окръжния прокурор и главния прокурор с нови доказателства, в което настояваме за временно отстраняване от длъжност на кмета на Варна Иван Портних. Това каза за www.Classa.bg Кирил Киров от сдружението на собствениците на имоти в местността „Салтанат".

Върховният административен съд отмени през миналата седмица заповедта на кмета на Община Варна за забрана на движението на автомобили в местността „Салтанат", определението е окончателно и подлежи на незабавно изпълнение.

„Ще си позволя да цитирам само последното изречение в съдебното определение – „Върховният административен съд нарежда да се прекратят безусловно действията на органите на звено „Общинска полиция" – Варна, които са на подчинение на кмета на Община Варна, по осъществяване контрол за спазването на забраната за движение на моторни превозни средства на територията на местност „Салтанат". Определението е окончателно и подлежи на незабавно изпълнение". Последвалите коментари на кмета Иван Портних и зам.-кметът Пламена Маринова, че въпреки това ще продължат с контрола и санкциите, са плашещи. Тук става въпрос за подкопаване устоите на правовата държава", коментира Кирил Киров.

Той посочи, че от сдружението на собствениците на имоти в местността „Салтанат" вече са сезирали Окръжна прокуратура–Варна и главния прокурор на Република България. „Получихме писмо от Окръжна прокуратура– Варна, че по наше искане, придружено с необходимите доказателства, е образувана преписка №1057, а с нарочно постановление е възложена проверка на Областната дирекция на МВР - Варна с оглед на престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс – превишаване на власт. Във връзка с последните изказвания на кмета днес, 30 април, ние внасяме ново писмо до Окръжния прокурор и Главния прокурор с нови доказателства, в което настояваме за временно отстраняване на кмета Иван Портних. Смятаме, че докато той ръководи общинската администрация, прокуратурата няма да получи обективно становище както за статута на „Салтанат", така и за териториалния обхват на местността", каза Кирил Киров.

По думите му, кметът на Варна нарушава законите. „Нормативните актове, съдебните актове и конституционните ни права нищо не значат за този човек. Той показа, че няма да ги уважава и няма да ги спазва. Такъв човек няма място на подобен пост. Той показа, че няма никакви скрупули. Жалко е, че звено „Общинска полиция" се превърна в преторианска гвардия на кмета, която изпълнява само и единствено неговите разпореждания. Главният архитект на община Варна бе отстранен от длъжността си преди няколко дни, защото дръзна да изкаже свободно и обективно мнението си за местност „Салтанат", а и не само за местност „Салтанат". Явно всеки, който има противно на кметското мнение, ще има същата съдба. За да бъде разследван този самозабравил се политик, той трябва да бъде отстранен от длъжността, която заема. Убедени сме, че без тази процесуална стъпка, ние няма да получим справедливо и обективно разследване", допълни Кирил Киров.

 

Станете почитател на Класа