Деветима останаха претендентите за нов лидер на БСП

Деветима останаха претендентите за наследник на Сергей Станишев начело на БСП , след като повечет от номинираните над двадесет души си на правиха отвод. Така конгресът ще трябва да избира кой да поведе социалистите на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври между Михаил Миков, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев, Георги Гергов, Красимир Премянов и Красимир Янков, за когото се смяташе, че се кандидатира само за престиж, който са ползва като бъдещ водач на листата на БСП Във Варна и да му помогне в битката да оглави Предизборния щаб на БСП..

Сред номинираните до старта на 48-ия конгрес на социалистите кандидат-лидери бе и настоящият председател Сергей Станишев, който обаче в речта си пред форума каза, че това му е последния конгрес начело на партията.

За сериозни претенденти за неговото място се смятат председателят на парламента Михаил Миков, енергийният министър Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента Мая Манолова, лидерът на лявото крило във формацията Янаки Стоилов и председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова.

До събота шестима от издигнатите са си направили отвод - Борислав Гуцанов, Георги Пирински, Николай Малинов, Александър Симов, Георги Петърнейчев и Милко Багдасаров. Сред номинираните са още настоящият лидер Сергей Станишев и актьорът Стефан Данаилов.

Очаква се реалните кандидати, които ще се включат в надпреварата за лидерския пост, да не надхвърлят осем. Всеки от тях ще разполага със седем минути да развие вижданията си за бъдещето на партията.

Станете почитател на Класа