×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Местан към ГЕРБ и БСП: Гласувайте с нас поотделно двете актуализации

ДПС е „за" актуализацията на двата бюджета - на НЗОК и държавния, обяви председателят на партията Лютви Местан по време на консултациите при президента.
След като ГЕРБ и БСП поотделно подкрепят по една от актуализациите, да влязат в парламента и да ги гласуват заедно с ДПС, предложи Местан.
„Има един въпрос, който предшества основния - въпросът за смисъла на тези консултации, за смисъла на дадената политическа дума. Г-н Президент, по-добре е да постигнем трудно съгласието, но да го спазваме, отколкото лесно да постигаме съгласие и после да се отказваме. Така ще девалвираме не само политическата дума, но и този най-висок формат на политическите консултации. Обвинението, че гласуваме с ДПС, е неприемливо извинение за неприемането на актуализацията на бюджета, въпреки обективната необходимост от нея. Добре е, че отчетените дотук приходи са с 200 млн. лв. повече в сравнение с 2013 г., но нека да четем приходите коректно - планирали сме 1,440 млрд. лв. и на базата на предполагаемото преизпълнение имаме планиран дефицит и всяко неизпълнение означава увеличаване и на дефицита", посочи той и добави: „Да, все още сме в средата на годината и може би ще трябва да очакваме някакви магически процеси в българската икономика, които да компенсират всичко това и към края на годината ще сме изпълнили тези 1,440 млрд. лв. данъчни приходи повече в сравнение с 2013 г. и ще се окаже, че актуализацията на бюджета е била излишна. Ако някой вярва в това, да продължава да е против актуализацията"„Предлагам да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази игра - кой ще носи отговорността, ако в понеделник нямаме актуализация, ми е последна грижа. „Всички сме за актуализация на бюджета на НЗОК. ГЕРБ няма да бъдат в залата само по тази точка, а БСП заявяват, че няма да присъстват на актуализацията на държавния. Чудесно! Това означава, че ДПС ще е сама в пленарна зала. Ако съгласието не е възможно, всеки да заяви позициите си. Срещу себе си имате трети партньор, който със своите 36 гласа ще подкрепи двете актуализации, защото така четем нашата организация. Понеже чух приказки за „време разделно", казваме, че отговорността ще бъде разделена. Ние сме и за двата проекта - за актуализация на държавния бюджет и за този на НЗОК, но промяна в нашето поведение няма да има, независимо кой в какви коалиции ще ни прикачи - „Бостан", „Горчиво" или „КТБ".
„Предлагам да спрем с тактическите игри и да заявим - гледаме ли на проблема през интереса на партиите, да прегледаме актуализациите през интереса на лекарите, пациентите, а за държавния - от гледна точка на българските граждани. Готови сме да поемем нашата отговорност, независимо в какво ще бъдем обвинени", каза още Лютви Местан.

Станете почитател на Класа